Geiten steeds populairder: 'ik wil nooit meer anders'
Het aantal koeien neemt af, maar de geit is in opmars. Afgelopen jaar nam het aantal geiten met 12 procent toe, blijkt uit de CBS Landbouwtelling 2018. ,,Mensen durven steeds vaker geitenkaas en -vlees te eten."
Over vijf jaar is de groei van het aantal geiten nog beter te zien. Ten opzichte van 2013 leven er nu 45 procent meer geiten in Nederland. Geitenboer Frank Brinkhaus, ook wel bekend van Boer Zoekt Vrouw (2010), heeft zelf sinds 2009 een geitenboerderij. Inmiddels heeft hij er ongeveer 3000.
Brinkhaus snapt de groeiende populariteit rondom de geit wel. ,,Geiten hebben een veel vrijer karakter dan bijvoorbeeld een koe. Ze zijn wat brutaler en speelser, in de goede zin van het woord. Een koe is wat meer op zichzelf." Bovendien zijn geiten veel hanteerbaarder dan koeien: ,,Een koe weegt gemiddeld 700 kilo. Een geit tussen de 80 en 85 kilo. Die kun je dus veel makkelijker aan de kant zetten als het moet."
Geiten zijn wat brutaler en speelser, in de goede zin van het woord.
Brinkhaus groeide niet op een boerderij op, maar voelde al heel snel dat hij daar wel op thuis hoorde. ,,Ik ben geboren en getogen in een dorp, maar ik wilde altijd al boer worden. Op mijn zeventiende ben ik in aanraking gekomen met geiten, via m'n opleiding, en ik was gelijk verliefd."
Niet alleen vanwege de schattige kopjes van de beesten, maar ook vanwege de sector waarin hij terecht is gekomen, zou Brinkhaus nooit meer anders willen. De sector is volgens hem veel dynamischer. De regels voor geitenboeren zijn ook anders dan voor koeienboeren. Waar koeienboeren regelmatig met een melkquotum of een fosfaatplafond te maken hebben, hebben geitenboeren daar minder last van. ,,Geiten en schapen vallen onder dezelfde 'fosfaatpot'. Wij hebben ook een bepaalde hoeveelheid fosfaat die we mogen afstoten, maar dat plafond is nog lang niet in zicht, dus dat is voor ons helemaal niet aan de orde."
Onder de consumenten lijken geitenproducten ook steeds meer geaccepteerd. Geitenkaas, geitenmelk, geitenijs. Zelfs in babyvoeding wordt steeds vaker geitenmelk gebruikt. De afgelopen jaren is de productie van geitenmelk ook flink opgevoerd. Volgens de Nederlandse Geitenzuivel Organisatie (NGZO) is in 2016 300 miljoen kilo geitenmelk geproduceerd. In 2000 was dat nog 75 miljoen kilo.
Bij zijn geitenboerderij heeft Brinkhaus een winkeltje waar hij geitenproducten verkoopt. Op open dagen en in zijn winkel merkt hij dat men steeds meer openstaat voor geitenproducten. ,,Afgelopen Pasen hadden we bijvoorbeeld open dag. We lieten daar vlees proeven van een volwassen geit. Daar werd positief op gereageerd."
Sterke smaak
De meeste mensen mijden geitenvlees uit voorbaat, vanwege de sterke geur die in het vlees zit. Toch is daar ook veel variatie in te vinden. Het vlees van jonge bokjes ruikt bijvoorbeeld veel minder sterk dan het vlees van volwassen bokken. Hoe ouder geiten worden, hoe krachtiger de smaak van hun vlees wordt. Dat komt doordat ze op een bepaalde leeftijd hormonen aanmaken die de typische geur activeert. Of je wel of niet van de smaak van het vlees houdt, de bereiding ervan is het allerbelangrijkst, volgens Brinkhaus. ,,Als iets niet goed bereid is, is het nooit lekker. Je moet het gewoon goed bereiden."
Koeien versus geiten
Nederland telde op 1 april 2018 1,63 miljoen volwassen melkkoeien, ruim 64 duizend (4 procent) minder dan een jaar eerder. De rundveestapel groeide vooral tussen 2014 en 2016, toen de melkquota werd losgelaten. Door de sterke toename van het aantal melkkoeien werd het productieplafond voor fosfaat overschreden.
Ik zou absoluut niet anders willen.
In 2017 is het fosfaatreductieplan voor de Nederlandse melkveehouderij in werking getreden. Bedrijven moesten melkkoeien weg doen om de groei van de veestapel te stoppen. Door de verdere daling in 2018 is het aantal runderen voor het eerst sinds 2013 weer onder de 4 miljoen gekomen. In aantal winnen de koeien dus veruit van de geiten. En dat zal ook zo blijven, denkt Brinkhaus. ,,Een koe produceert acht keer zoveel melk als een geit, dus het is logisch dat die markt groter is dan de geitensector."
Dure geiten
Ook is het voor boeren over het algemeen aantrekkelijker om in de koeienbusiness te gaan dan in de geitenhouderij. Zeker gezien de kosten die bij geiten melken komen kijken. ,,De kosten die gemaakt moeten worden voor een liter geitenmelk zijn absoluut hoger dan de kosten voor een liter koeienmelk. Geiten vragen per liter melk veel meer tijd en mankracht dan koeien en daarom ook meer geld. Bovendien hebben veel geitenbedrijven weinig eigen grond waarmee ze hun geiten kunnen voeren. Dat voer moeten ze dus aankopen. Koeienboeren hebben vaak hun eigen grond met voer."
Toch blijft Brinkhaus bij zijn keuze voor geiten. ,,Ik kom regelmatig nog bij koeienboerderijen en ik kijk er ook graag naar, het is een mooi dier. Maar nee, ik zou absoluut niet anders willen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het om zelfs 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zó hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro, wat vergeleken met de Nederlandse prijzen nu minimaal 40 cent per liter lager is. Loont het om daarom ver om te rijden om te tanken? De Gelderlander zocht het uit. -
PREMIUM
De krappe arbeidsmarkt brengt ons allemaal op het randje van waanzin
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf in Arnhem waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
PREMIUM
Slechte omstandigheden voor flitsbezorgers: āManager stelde voor te doen alsof ongeluk nooit was gebeurdā
Radical Riders is nu een half jaar in de lucht. De vakbond zet zich in voor koeriers en flitsbezorgers. En dat blijkt hard nodig. In korte tijd zijn er al meerdere inzamelingsacties gehouden voor koeriers die na een fietsongeluk grotendeels hun inkomen verloren hebben. ,,De rode draad: het recht om ziek zijn wordt geschonden.āā -
Omzet PostNL daalt door wegvallen effecten corona
De omzet van PostNL is in het eerste kwartaal gedaald. Dat komt onder meer doordat in dezelfde periode vorig jaar meer pakketten werden verstuurd vanwege de coronapandemie. Ook de hoeveelheid brieven liep terug omdat vorig jaar nog veel uitnodigingen voor een coronavaccinatie bij mensen thuis werden afgeleverd.
-
Energierekening
Ad: āIk heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarmingā
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Sterrenkok: 'Eet meer geit'
Eet meer geit. Het vlees van geitenbokjes is net zo lekker als lamsvlees en het is zonde dat het grootste deel van de 70.000 geitenbokjes die in Nederland worden geboren naar het buitenland verdwijnen of in sommige gevallen zelfs worden vernietigd. Laten we die zelf opeten. -
PREMIUMColumn
Elk gesprek met Carla is vermoeiend, bij elke vraag die ik stel, vraagt ze waarom ik deze stel
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen.