Op elke hoek van de straat staat wel een militair, zeggen gestrande toeristen in Peru.
Volledig scherm
PREMIUM
Op elke hoek van de straat staat wel een militair, zeggen gestrande toeristen in Peru. © EPA

Gestrande Nederlanders in Zuid-Amerika: ‘We worden hier als paria’s behandeld’

Nederlandse toeristen in Peru en andere Zuid-Amerikaanse landen worden steeds ongeruster over de extreme quarantainemaatregelen die lokale autoriteiten nemen om het coronavirus onder de duim te krijgen. 

,,Op elke hoek van de straat staan militairen. Ze vallen in sommige dorpen en steden hostels binnen om de temperatuur bij toeristen op te nemen”, weet Anyel. De 31-jarige is een van de vele honderden Nederlanders die in Peru is gestrand en geen kant meer op kan. Ze houdt met ruim 300 andere Nederlandse lotgenoten, veelal backpackers, contact via twee WhatsAppgroepen. 

 1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
  PREMIUM

  Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

  De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”