Volledig scherm
PREMIUM
Impressie van de slimme wijk in Helmond, offcieel Brainport Smart District geheten. © UNStudio

Gratis wonen in Helmond in ruil voor data? Dat is nog maar de vraag

‘Gratis wonen in Brandevoort, in ruil voor data’. Bij architectenbureau UNStudio waren ze niet echt gelukkig met de publiciteit van de afgelopen dagen over ‘de slimme wijk’ in het Brabantse Helmond. ,,Als er risico's aan verbonden zijn, dan doen we het niet.”

Er valt nog weinig concreets te zeggen over de data-verzamel-plannen van Brainport Smart District, maar op de sociale media gaat het evengoed al helemaal los. Aanleiding: een verhaal in het Financieele Dagblad over het vrijwillig afstaan van data in de slimme wijk, in ruil voor bijvoorbeeld huurverlaging. De strekking van de meeste reacties op sociale media: in Helmond betalen ze straks niet langer meer met geld, maar met data. ,,Het was een nogal opiniërende publicatie. Alles zit nog in de haalbaarheidsfase, simpelweg omdat we aan het onderzoeken zijn wat er wel en niet mogelijk is”, zegt Machteld Kors, namens UNStudio. 

  1. Bestaan onze winkels over 5 jaar nog? ‘Ja, maar directe verkoop of voorraad wordt zeldzaam’
    PREMIUM

    Bestaan onze winkels over 5 jaar nog? ‘Ja, maar directe verkoop of voorraad wordt zeldzaam’

    De winkelleegstand neemt voor het eerst in jaren weer toe, terwijl de online verkoop juist tegen de klippen opgroeit. Om te overleven is het noodzakelijk dat niet alleen de ketens, maar ook zelfstandige winkeliers meeprofiteren van e-commerce. Maar hoe? De bedenkers van Winkelstraat.nl hebben het antwoord naar eigen zeggen gevonden. ,,De combinatie van de ervaring van de winkeliers met een online marktplaats voor exclusieve mode is een gouden formule.’’