Volledig scherm
Links Kornuit bier, rechts de variant van de Lidl: Kordaat

Grolsch verliest zaak om biermerk Kornuit

ENSCHEDE/ROTTERDAM - Grolsch heeft de rechtszaak tegen Lidl over het biermerk Kordaat verloren. De voorzieningenrechter in Rotterdam heeft vandaag de vorderingen van bierfabrikant Grolsch tegen Lidl afgewezen. 

Volgens de voorzieningenrechter is er geen sprake van verwarringsgevaar. De namen lijken weliswaar op elkaar: ze beginnen allebei met ‘kor’ en eindigen op ‘t’. Maar door het verschil in letters waarop de klemtoon ligt is te weinig overeenstemming om voor een gevaar van verwarring te zorgen, vindt de rechter. Verder zijn er niet voldoende visuele overeenkomsten in de beeldmerken van Kornuit en Kordaat die een gevaar voor verwarring met zich meebrengen.

De voorzieningenrechter is van oordeel dat geen sprake is van een inbreuk. De vorderingen tot het treffen van voorlopige voorzieningen zijn daarom afgewezen.

De voorzieningenrechter geeft altijd een voorlopig oordeel. Alleen in een bodemprocedure wordt een definitief oordeel gegeven.Grolsch spande een kort geding aan tegen Lidl omdat  de naam Kordaat te veel lijkt op Kornuit, het biermerk van Grolsch. Niet alleen de namen lijken op elkaar. Er staat in beide gevallen een cursieve letter op het label en bij Kordaat prijkt een stoere bebaarde man op het halsetiket: hetzelfde type als waar Grolsch in de reclame Kornuit mee aanprijst. Ook de reclame-uitingen met termen als ‘Licht en fris’ waren een kopie van de reclames voor Kornuit.

Nadat Lidl het nieuwe huismerk vorig jaar november introduceerde bleef het aanvankelijk stil bij Grolsch. Wel stuurde de brouwer een brief naar de supermarktketen om protest aan te tekenen. Lidl reageerde daar niet inhoudelijk op en liet allen weten niet te gaan stoppen met Kordaat.

Daarop besloot de Twentse brouwer de juridische strijd aan te gaan. De partijen troffen elkaar twee weken geleden bij de rechter in Rotterdam. 

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!