Volledig scherm
PREMIUM
Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Han Busker, voorzitter van de FNV tijdens de presentatie van de vernieuwing van het pensioenstelsel. © ANP

Grootste winnaar pensioendiscussie: de polder

AnalyseDe ‘polder’ is het eens geworden over een nieuw pensioenstelsel. Daarmee lijkt de ergste kou uit de lucht voor de pensioenfondsen, die voor hun gevoel geen kant meer op konden - op voorwaarde natuurlijk dat de FNV-leden groen licht geven. Wie zijn de andere winnaars?

Wat stond/staat er op het spel?
Onder druk wordt alles vloeibaar bleek maar weer eens de afgelopen week. Zo lag er tijdsdruk op de afspraak om de AOW-leeftijd te verhogen. De FNV eiste dat die verhoging bevroren wordt en dat de AOW-leeftijd niet meer één op één mee stijgt met de levensverwachting. Om dat te bereiken moest er voor 1 juli een akkoord liggen. Anders zou er niet meer voldoende tijd zijn om de wettelijk afgesproken verhoging nog terug te draaien.

Op de achtergrond speelde ook nog het gevaar van kortingen op de pensioenen. De Nederlandsche Bank, de toezichthouder op de pensioensector, waarschuwde deze week nog dat kortingen op miljoenen pensioenen – onder het huidige pensioenregime - onvermijdelijk zijn op 31 december van dit jaar.