Volledig scherm
© Veilinghuis Troostwijk

Grote belangstelling voor veiling spullen failliet V&D

50.000 groene kratten, een bronzen zeemeermin bij de ingang van het A'damse hoofdkantoor, de bimbobox met dansende aapjes. Woensdag en donderdag kunnen mensen in V&D's distributiecentrum en het hoofdkantoor kijken en bieden op de inventaris van het failliete warenhuis.

Quote

Als Troostwijk Auctions doen wij 1600 veilingen per jaar, maar deze V&D-vei­ling is publici­tair van andere orde

Dennis Otte, veilingmeester

Liefst 1500 kavels met honderdduizenden items van het failliete Vroom & Dreesmann gaan deze week onder de hamer bij Troostwijk Auctions, het grootste industriële veilinghuis van Europa. De belangstelling is enorm, vertelt Dennis Otten, veilingmeester. ,,Wij doen 1600 veilingen per jaar, maar deze is publicitair natuurlijk van andere orde."

Volledig scherm
Populairste item op de veiling is de Bimbobox met aapjes. Generaties oude Nederlanders hebben er als kind een kwartje ingegooid. © Troostwijk
Volledig scherm
De fraaie tegelwand die het personeel van de Dordtse Vroom en Dreesmann in 1949 liet maken. Het hoogste bod tot nu toe is 170 euro. © Troostwijk

Het grootste deel van V&D's inboedel is overigens weinig bijzonder: bureaus, kasten, stoelen, werkplekken, etc. Verder gaan twee vorkheftrucks en 25 pallethefwagens onder de hamer. ,,Maar er zitten ook diverse unieke objecten uit de rijke historie van het in 1887 opgerichte Vroom & Dreesmann tussen."  

Neem de bimbobox met zingende en muziekmakende aapjes. Generaties Nederlanders hebben een kwartje in het gevaarte gegooid. ,,De bimbobox is met afstand het populairste item," vertelt Otten. ,,We worden er tientallen keren per dag over gebeld."

Momenteel is er 2.000 euro geboden. ,,Maar ik verwacht dat het naar de 10.000 euro gaat." Een ander bijzonder object: de  fraaie tegelwand die in 1949 door het V&D-personeel in Dordrecht is aangeboden ter ere van het 25-jarige jubileum. Openingsbod: 150 euro.  

Handelaren
Trivialer zijn de tientallen paspoppen. ,,Zeker de kinderpaspoppen leveren geld op," weet Otten. ,,Die worden vaak gekocht door particulieren, geen idee wat ze er mee doen."  

Wie kopen al die partijen kantoorinventaris? De bulk - archiefkasten, bureaus, stoelen - wordt opgekocht door handelaren uit andere Europese landen. ,,Zestig procent van de geveilde artikelen gaat de grens over." Maar ook lokale winkeliers en ondernemers  slaan vaak hun slag.

Volledig scherm
De bronzen zeemeermin van kunstenaar Nic Jonk voor het Amsterdamse hoofdkantoor. © Troostwijk

Duurste item
Woensdag kunnen geïnteresseerden eerst kijken in het distributiecentrum te Nieuwegein. Daar staan onder meer vijftigduizend V&D-kratten te wachten op een nieuwe eigenaar. 

Een dag later kunnen kijkers terecht op het hoofdkantoor in Amsterdam-Zuid. Het duurste item bevindt zich in de vijver voor de ingang: de in 1969 door kunstenaar Nic Jonk vervaardigde bronzen zeemeermin. Openingsbod: 20.000 euro.

Volledig scherm
50.000 groene kratten wachten in het distributiecentrum van Vroom en Dreesmann in Nieuwegein op een nieuwe eigenaar. Ze worden in partijen verkocht. Voor deze 1680 kratten is tot nu toe 1350 euro geboden © Troostwijk

Miljoenen
Een dag na de bezichtiging sluit de veiling en wordt alles afgehamerd. En biedt u mee, caveat: bezorgkosten zijn niet inclusief.  Hoeveel denkt Troostwijk Auctions op te halen voor de curatoren? Otten wil het niet zeggen, maar het gaat in ieder geval niet om vele miljoenen. ,,De markt is niet te voorspellen en bepaalt uiteindelijk wat de veiling gaat opbrengen. Gezien de grote hoeveelheid publiciteit hebben we een vertrouwen in een goede uitkomst."   

De kans is aanwezig dat later nóg een veiling volgt: die van de inventaris van de 62 filialen. ,,Als alle winkels gesloten zijn, kijken we of er genoeg materiaal is voor een allerlaatste veiling."

Volledig scherm
Enkele paspoppen die bij Troostwijk onder de hamer gaan © Troostwijk