Heineken waarschuwt voor hogere bierprijzen door oorlog in Oekraïne
Bierbrouwer Heineken geeft aan dat de prijs van een biertje de komende tijd kan stijgen. Het bedrijf heeft te maken met duurdere grondstoffen als graan als gevolg van de oorlog in Oekraïne.
De prijs van graan en energie stegen al langer, maar door de oorlog in Oekraïne gingen die nog harder omhoog. Bovendien betekent een langere oorlog in Oekraïne ook minder graan op de wereldmarkt, aangezien dat land een grote graanproducent is. Heineken zal de kosten voor duurdere grondstoffen waar mogelijk doorberekenen, geeft het aan bij de resultaten van het afgelopen kwartaal. Hoeveel duurder een biertje kan worden, is nog onduidelijk.
In de eerste drie maanden profiteerde Heineken ook al van hogere prijzen voor bier, maar ook van de terugkeer van Europeanen en Aziaten naar cafés.
Toename bierverkoop
De al doorgevoerde prijsverhogingen waren een van de redenen dat Heineken de omzet met ruim een derde opvoerde ten opzichte van een jaar eerder, tot bijna 7 miljard euro. Dat deed het bedrijf door 5 procent meer bier te verkopen. In Europa was de toename van de bierverkoop met ruim 15 procent veel groter, maar dat is deels ook te danken aan het feit dat vorig jaar in het eerste kwartaal nog lockdowns van kracht waren.
In Nederland steeg de hoeveelheid door Heineken verkocht bier met meer dan 30 procent en in Frankrijk en Italië met meer dan 20 procent. In het Verenigd Koninkrijk werd zelfs ruim 40 procent meer bier verkocht. In Spanje had Heineken last van een staking van vrachtwagenchauffeurs en bleef de groei achter.
Behalve meer bierverkoop zet ook de groei van de wat duurdere premiumbieren, zoals bier van het merk Heineken, door. Ook dat helpt de omzet van Heineken, maar ook de winst. Die kwam uit op 417 miljoen euro, tegenover 168 miljoen euro in de eerste drie maanden van 2021.
In de winst is de afschrijving van circa 400 miljoen euro voor het beëindigen van de Russische activiteiten nog niet opgenomen. Meer informatie daarover geeft het bedrijf bij de cijfers over het eerste halfjaar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
PREMIUM
Pieter Elbers neemt afscheid van KLM: ‘Een klus is in de luchtvaart eigenlijk nooit af’
Pieter Elbers is aan zijn laatste dagen bij KLM bezig, de maatschappij die hij de afgelopen acht jaar leidde. Zijn vertrek komt op een pikant moment, nu de toekomst van KLM en de Nederlandse luchtvaart van alle kanten onder vuur ligt. ,,Waar willen we met onze samenleving en economie naar toe?’’ -
Met video2
Akkoord over werkomstandigheden en lonen Schiphol, stakingen van de baan
Er is een akkoord op hoofdlijnen over de werkomstandigheden en lonen op luchthaven Schiphol. Dat heeft Schiphol-topman Dick Benschop gezegd in Den Haag. Benschop moet dinsdagavond in de Tweede Kamer tekst en uitleg geven over de chaotische taferelen op zijn luchthaven die al weken aanhouden. -
Schiphol vervoerde ondanks problemen 5,2 miljoen reizigers in mei
Schiphol kreeg in mei 5,2 miljoen passagiers over de vloer. De luchthaven kampte vooral tijdens de meivakantie met personeelstekorten, wat zorgde voor lange wachtrijen en ingrepen waarbij vluchten niet doorgingen. In mei 2019, het jaar voor corona, verwelkomde Schiphol nog 6,4 miljoen passagiers. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen.
-
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
PREMIUMColumn
Mieke ontving geen grammetje waardering van haar werkgever: ‘Het is beschamend’
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
PREMIUMMisser planbureau
Lege winkels na corona? Geen dramatische stijging, de leegstand is juist afgenomen
Het aantal lege winkels zou na de coronacrisis dramatisch stijgen, voorspelde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vorig jaar. Nu moet de overheidsadviseur zijn mening grondig herzien. Het aantal winkels stijgt juist.