Hema ‘bijna’ akkoord met schuldeisers: ‘Helft schulden kwijtgescholden in ruil voor belang’
Update/videoWinkelketen Hema zegt bijna een akkoord te hebben bereikt met zijn schuldeisers over het verlagen van de uitstaande schulden van het bedrijf. Die schulden worden omgezet in aandelen. Daardoor zou het bedrijf meer ‘financiële flexibiliteit’ moeten krijgen. Eerder vanmiddag maakte Hema-baas Marcel Boekhoorn nog bekend dat ze niet tot een akkoord waren gekomen.
De schuldeisers hebben zich volgens de warenhuisketen achter de bestaande strategie van Hema geschaard en zijn ook bereid extra financiële middelen ter beschikking te stellen als buffer.
Hema verwacht binnen enkele dagen een akkoord te bereiken. Het is nog niet direct duidelijk hoe groot het belang is dat de schuldeisers in Hema willen hebben in ruil voor de schuldenreductie. Daarmee wordt volgens ingewijden rond de onderhandelingen “meer dan de helft van de schulden kwijtgescholden”. Hema heeft nu nog zo’n 880 miljoen aan schulden uitstaan. Met de vermindering van de schuld is de warenhuisketen fors minder kwijt aan rentelasten. De afgelopen jaren was het bedrijf om en nabij de 50 miljoen euro per jaar kwijt aan interest.
Hoe groot het belang wordt dat de schuldeisers krijgen, is nog niet duidelijk. De ingewijden zeggen dat het wel de insteek is dat zij “de sleutels in handen krijgen”, waarmee een einde komt aan de periode waarin Boekhoorn de enige eigenaar was. Het is de bedoeling dat het management van Hema aanblijft
50 miljoen
Hema moest eigenlijk maandag een aflossing van ruim 50 miljoen euro doen, maar dat lijkt nu van tafel. De financiële zorgen bij de warenhuisketen werden vergroot door de coronacrisis. Eerder drukte de schuldenberg, die een erfenis was van de vorige eigenaar Lion Capital, ook al zwaar op de financiën van Hema, maar wist het bedrijf het hoofd boven water te houden.
Boekhoorn maakte vanmiddag bekend de schuldeisers een ‘fantastisch bod van 523 miljoen euro’ te hebben gedaan. Daarmee zouden de schulden van de onderneming met een half miljard teruggebracht worden en kon de Hema volgens hem als ‘gezond gefinancierd bedrijf’ doorgaan. Desondanks kwam het niet tot een akkoord, reageerde hij teleurgesteld. Volgens hem leek het erop dat de crediteuren dat bod ‘niet serieus in overweging’ hadden genomen. ,,Blijkbaar willen ze een markttest doen en kijken of er elders meer te halen is. Ik denk niet dat dit in het belang is van Hema en de kans is groot dat het bedrijf wederom ten prooi zal vallen aan opportunistische investeerders.’’
Blokker-moederbedrijf
Boekhoorn nam de warenhuisketen in 2018 over en had een strategie ingezet met onder meer samenwerkingsverbanden en verdere internationale uitbreiding.
Blokker-moederbedrijf Mirage Retail Group bracht donderdag een bod uit bij de schuldeisers. Dit om tot een akkoord te komen over het verminderen van de schuldenberg, zo bevestigde een woordvoerder van het bedrijf eerder vandaag. Topman Michiel Witteveen zou volgens De Telegraaf de schuldenberg van Hema willen verkleinen van de huidige 880 miljoen euro tot tussen de 400 en 500 miljoen euro. Dat moest gebeuren door het wegstrepen van schulden en nieuwe investeringen. ,,Het is de bedoeling dat iedereen inlevert en dan zijn we ook bereid om zelf geld in te brengen om van Hema weer een gezond bedrijf te maken”, aldus Witteveen tegen de krant. Precieze bedragen noemde hij niet.
De Mirage Retail Group legde het bod neer bij de schuldeisers van Hema. Die gingen in overleg met eigenaar Marcel Boekhoorn om een deel van hun schulden weg te strepen in ruil voor een belang.
Sprinkhaaninvesteerders
Vakbond FNV wil dat sprinkhaaninvesteerders, die een bedrijf kaalplukken en dan weer verdergaan, wettelijk aan banden worden gelegd. De vakbond zegt dat in reactie op de situatie bij Hema dat volgens FNV al jaren wordt ‘gebruikt als geldautomaat'. ,,We moeten af van de hoge mate van schuldfinanciering. De schuldeisers bij Hema worden al jarenlang door de overheid gefaciliteerd”, zegt vakbondsbestuurder Danielle Wiek.
Sprinkhaaninvesteerders moeten wettelijk aan banden worden gelegd. De Hema wordt al jaren gebruikt als geldautomaat
FNV hekelt niet alleen de schuldenlast bij Hema maar ook het gebrek aan waardering van het personeel. Door de hoge schulden ging de winkelketen op het loon van de medewerkers bezuinigen terwijl er wel werd geïnvesteerd in buitenlandse uitbreiding, stelt Wiek. Ze wijst daarbij ook op het feit dat er weinig mogelijkheid tot inspraak was voor het personeel.
Plannen om Hema te redden waarbij personeel zou moeten investeren, raadt FNV af. Die plannen lijken ‘misschien sympathiek’ maar spekken ‘uiteindelijk alleen de kas van Boekhoorn en de andere schuldeisers’.
Zwaar weer
Hema verkeert in zwaar weer. De schuld van meer dan 750 miljoen euro is al jaren te hoog. Door de sluiting van 300 Hema-vestigingen in het buitenland als gevolg van de coronacrisis kwam het bedrijf in een zodanige positie dat er op korte termijn een oplossing moest worden gevonden voor de enorme schuldenlast.
Hema kwam eind 2018 weer in Hollandse handen na zeven jaar leuren door Lion Capital. Nog geen twee jaar nadat miljardair Marcel Boekhoorn de winkelketen overnam van de Britse durfinvesteerders, proberen schuldeisers eigenaar te worden van ons nationale warenhuis. In ruil daarvoor zijn ze bereid 300 miljoen euro aan schulden weg te strepen.
Ook de overheid praat mee over de redding van Hema. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft enkele weken geleden zakenbank Lazard ingehuurd om te onderzoeken welke rol de regering kan spelen bij het door schulden overladen winkelbedrijf, bijvoorbeeld in de vorm van garanties op leningen.
Meer Nederlandse kapers op de kust
Ook het initiatief HoudeHema wil Hema kopen en daarmee het oer-Hollandse merk uit handen van buitenlandse investeerders houden. Vrijdag werd ook een crowdfunding-initiatief gelanceerd met hetzelfde doel onder de noemer #welovehema.
Arjen Leest, merkenstrateeg en een van de initiatiefnemers van de actie om Hema te hulp te schieten, is bang dat de schuldeisers geen hart hebben voor het bedrijf. Volgens hem zijn buitenlandse investeerders er ook de oorzaak van dat Hema jarenlang is ‘leeggetrokken’. Daardoor kampt Hema al jaren met een schuldenlast van honderden miljoenen euro’s.
Hartverwarmend
Hema noemde het initiatief hartverwarmend. Een woordvoerster geeft aan dat de keten er ‘an sich’ niet slecht voor staat. ,,Maar de schuld is wel te hoog. We hebben eerder al gezegd dat we daarover met schuldeisers in gesprek willen om een oplossing te vinden. Zolang de onderhandelingen lopen doen we geen mededelingen.”
De toekomst van Hema is onzeker door de coronacrisis.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Deal VS en Nederland over exportverbod; nieuwe chipmachines van ASML mogen niet naar China’
De Verenigde Staten hebben een akkoord bereikt met Nederland en Japan over beperkingen van de export van chiptechnologie naar China. De landen hebben in Washington afgesproken dat bepaalde machines, van onder meer ASML, niet meer aan China mogen worden verkocht. Dat meldt persbureau Bloomberg. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM
Pensioenbaas Jos Brocken moest knokken tegen kortingen
Na 16 jaar bij pensioenfonds PMT, waarvan de laatste vijf jaar als bestuursvoorzitter, stopt Jos Brocken bij PMT. Vijf jaar moest hij knokken om dreigende verlaging van de pensioenen af te wenden, maar in zijn laatste dagen kon hij nog twee keer de pensioenen verhogen. -
Profiel
Dit is de man die Blokker na 123 jaar moet redden zonder familie Blokker
Wie gaat winkelketen Blokker redden? Die vraag werd in december 2018 actueel toen de familie Blokker (lees: Ab en zijn schoonzus Els Blokker) besloot de huishoudwinkels van de hand te doen. Gisteren was het zover. Zo'n 123 jaar nadat Jacob Blokker in Hoorn met zijn Goedkoopen IJzer- en Houtwinkel grondlegger was van de winkelreus, verkoopt ‘de familie’ haar aandelen. Nieuwe eigenaar is Michiel Witteveen (65), ceo van Blokker. -
PREMIUM2
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
CO2-rechten leveren Nederlandse Staatskas recordbedrag op door hoge prijs
De Nederlandse overheid heeft afgelopen jaar honderden miljoenen meer verdiend aan de verkoop van CO2-rechten dan een jaar eerder. Daarmee komt de opbrengst voor het eerst boven de 1 miljard euro uit, meldt de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa). Nederland profiteerde van de recordprijs van Europese emissierechten vorig jaar. -
-
-
update
Winkelketen Blokker heeft nieuwe eigenaar
Topman Michiel Witteveen van Blokker heeft de kwakkelende winkelketen overgenomen van de familie Blokker. Hiermee wordt voorkomen dat opnieuw een vertrouwd merk uit de winkelstraten verdwijnt. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.