2018-10-18 15:16:31 AMSTERDAM -  Ondernemer Marcel Boekhoorn tijdens de persconferentie over de overname van HEMA. De zakenman koopt de warenhuisketen van Lion Capital, dat al langer op zoek was naar een koper. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN
Volledig scherm
2018-10-18 15:16:31 AMSTERDAM - Ondernemer Marcel Boekhoorn tijdens de persconferentie over de overname van HEMA. De zakenman koopt de warenhuisketen van Lion Capital, dat al langer op zoek was naar een koper. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN © ANP

HEMA-eigenaar Boekhoorn vraagt offer schuldeisers

De eigenaar van winkelketen HEMA, Marcel Boekhoorn, vraagt schuldeisers van de winkelketen genoegen te nemen met minder dan het openstaande schuldbedrag. In ruil daarvoor is de miljardair bereid vers eigen vermogen in het bedrijf te steken.

Een woordvoerder van Ramphastos, het investingsbedrijf van Boekhoorn, bevestigt de oproep van de HEMA-eigenaar, na berichtgeving in Het Financieele Dagblad. HEMA heeft het door de coronacrisis net zoals veel andere winkelketens zwaar.

Daar komt bovenop dat het bedrijf een schuldenlast van circa 800 miljoen euro heeft. Een deel van die schulden, ruim 53 miljoen euro, moet in juni worden afbetaald. Hoe groot het offer is dat Ramphastos van schuldeisers verlangt, is nog niet duidelijk.

Een partner bij Boekhoorns investeringsmaatschappij Ramphastos Investments, Corné Melissen, zegt in het FD: ,,We zeggen intern: HEMA is een toptent, maar met een verkeerde schuldstructuur”. De coronacrisis maakt dat nog acuter.

Helft huur betalen

HEMA krijgt zware klappen door de pandemie met het nieuwe coronavirus. Vestigingen buiten Nederland, waaronder die in België en Frankrijk, zijn op last van de overheid gesloten.

In Nederland zijn HEMA-filialen nog wel open, maar dalen de inkomsten doordat minder klanten de filialen bezoeken. De omzet is inmiddels met meer dan een derde gedaald. 

HEMA-topman Tjeerd Jegen vreest zelfs voor het voorbestaan van de winkelketen, zo schreef hij vorige week in een brief aan de verhuurders van HEMA-panden. Om dat te voorkomen moesten HEMA’s belangrijkste zakenpartners, onder wie de verhuurders, al een offer brengen. HEMA wil de verhuurders van winkelpanden in april en mei slechts de helft van de huur betalen.

Bekijk hieronder al onze video’s over de coronacrisis: