Henk Wijngaard helpt gedupeerde truckbedrijven met remake 'Met de vlam in de pijp'

VIDEOHenk Wijngaard heeft zijn truckerslijflied 'Met de vlam in de pijp' in een nieuw jasje gestoken. Met de nieuwe versie vraagt de zanger aandacht voor Nederlandse transportbedrijven die jarenlang benadeeld zijn door  grote truckfabrikanten.

Volledig scherm
Zanger Henk Wijngaard, die vooral bekend is van die ene truckers-evergreen uit 1978. © vriendenkring Henk Wijngaard

,,Met de vlam in de pijp kwam de waarheid aan het licht, door verboden prijsafspraken werden truckers opgelicht'', zingt de bijna 72-jarige Wijngaard in de remake van zijn hit uit 1978. ,,Met de vlam in de pijp fabrikanten in het nauw, ze kregen torenhoge boetes, maar lieten truckers in de kou.'' 

De nieuwe versie is een PR-stunt van stichting MKB-Claim die opkomt voor door het truckkartel gedupeerde bedrijven. In 2014 kwam aan het licht dat alle grote vrachtwagenfabrikanten - Scania, MAN, Daimler, Volvo, Renault, Iveco en DAF - van 1997 tot 2011 onder een hoedje speelden. Zo hielden ze de prijzen hoog.

De Europese Commissie deelde inmiddels al voor bijna 4 miljard euro aan boetes uit, waarvan 750 miljoen euro voor het Eindhovense DAF.

Rechtszaken

Volgens MKB-Claim hebben Nederlandse bedrijven al die jaren miljarden te veel betaald voor hun trucks. Per vrachtwagen gaat het al snel om 10.000 euro. Alleen in de regio Rotterdam Rijnmond zijn MKB-bedrijven voor 430 miljoen euro benadeeld, maakte MKB-Claim eerder deze week bekend.

Bij de stichting hebben zich 3.000 bedrijven gemeld. ,,De meeste uit het MKB, maar ook grootbedrijven en semi-overheidsinstellingen'', zegt Simon Zuurbier van MKB-Claim. Inmiddels zijn de eerste gerechtelijke procedures tegen fabrikanten in gang gezet.

Wijngaard zegt met alle plezier mee te helpen om transportbedrijven te helpen. ,,Zonder transport staat alles stil'', stelt de zanger. Het is overigens niet de eerste keer dat hij 'Met de vlam in de pijp' opnieuw inzong. In 2013 maakte hij  een parodie ter gelegenheid van het aftreden van de vorige paus Benedictus XVI.

 'Komt er rook uit de pijp' heette het nummer toen, een referentie aan de witte rook die het Vaticaan oplaat ten teken dat er een nieuwe paus is verkozen.