Volledig scherm
PREMIUM
Mitsubishi komt binnen via de achterdeur © Mark Reijntjens

Hoe de Japanners er met Eneco vandoor gingen

reconstructieTerwijl alle experts hun kaarten op Shell of Rabobank hadden gezet, werkten Mitsubishi-medewerkers vanuit een Amsterdams appartement in alle stilte aan hun winnende miljardenbod op energiereus Eneco. Een reconstructie.

Luid applaus klinkt in het atrium van Eneco's Rotterdamse hoofdkantoor als Hiroshi Sakuma van Mitsubishi het provisorisch neergezette podium opstapt. De honderden Eneco-medewerkers hebben net van ceo Ruud Sondag gehoord dat Mitsubishi Corporation en partner Chubu Electric de veiling van Eneco gewonnen hebben. Samen betalen de Japanners 4,1 miljard euro en beloven ze Eneco's duurzame koers niet alleen voort te zetten, maar ook uit te breiden.

De overwinning van Mitsubishi komt als een totale verrassing voor vrijwel iedereen buiten Eneco. Enkele weken eerder, op 4 november, hebben de overgebleven drie kandidaten hun finale bod ingeleverd bij Citigroup, de zakenbank die de veiling van Eneco regelt. Een pakket vol juridische teksten met honderden pagina’s papier. Shell en partner PGGM bieden rond de 3,5 miljard euro, Rabobank en investeerder KKR Infrastructure zitten slechts iets onder het bod van Mitsubishi.