Hoge energierekening bedreigt winstgevendheid bedrijven
De hoge energieprijzen kunnen veel bedrijven in de problemen brengen. Als ze de hogere kosten niet kunnen doorberekenen wordt de hele winst weggevaagd. Dat blijkt uit een onderzoek van ABN Amro naar de gevolgen van de hoge energieprijzen voor de industrie. De bank keek naar de twintig meest energie-intensieve industrieën in Nederland.
,,We gaan er van uit dat de gasprijs ook volgend jaar nog een stuk hoger ligt dan de afgelopen jaren’’, zegt Madeline Buijs, sectoreconoom bij ABN Amro. En de gevolgen zijn fors blijkt uit het onderzoek. Hogere prijzen en teruglopende winsten zijn twee waarschijnlijke gevolgen. ,,Er staat ons nog heel veel te wachten.’’
Alleen al de twintig meest energie-intensieve sectoren hebben in een normaal jaar een energierekening van zo’n 7 miljard euro. Dit jaar zijn de variabele energietarieven al 3,5 keer zo hoog als de afgelopen jaren. Dat betekent dat bedrijven voor miljarden meer aan energie kwijt zijn.
Flexibele contracten
De grote verbruikers hebben over het algemeen de prijzen voor hoogstens een paar maanden vastgezet. Langlopende contracten zijn er weinig, omdat die meestal hogere tarieven hebben dan de dagprijzen. Bovendien geldt bij langlopende contracten vaak een afnameplicht, wat de flexibiliteit van de bedrijven beperkt.
Bedrijven voelen de hogere prijzen dus al of zullen ze binnenkort gaan merken. Sectoren die zwaar getroffen worden zijn onder andere de glastuinbouw, chemie, papierindustrie, metaalproducenten, voedingsindustrie, wasserijen en de producenten van bouwmaterialen. Vooral bij de fabricage van bakstenen en cement wordt veel energie verbruikt.
Het wordt spannend in hoeverre bedrijven er in slagen die hogere kosten door te berekenen aan de afnemers. Veel bedrijven hebben maar kleine marges. Als ze de hogere prijzen niet kunnen doorberekenen vaagt dat de hele winst weg. Dat speelt bij de glastuinbouw, de chemie, maar ook bij de meelindustrie bijvoorbeeld.
Doorberekenen
In hoeverre bedrijven de kosten kunnen doorgeven aan de afnemers is onzeker. De glastuinbouw kan bijvoorbeeld moeilijk kosten doorberekenen als er tegelijkertijd veel aanbod van goedkope groente uit Spanje of Marokko is. Metaalbedrijven die aan de auto-industrie leveren staan ook behoorlijk zwak tegenover de inkoopmacht van de autofabrikanten. Dat geldt ook voor de voedingsindustrie. De supermarkten zullen niet staan te springen om hogere prijzen te betalen.
In veel sectoren wordt ook gewerkt met langjarige contracten. Dan staat de prijs ook vaak vast. Dan is het voor toeleveranciers moeilijk om tussentijds de prijs aangepast te krijgen.
Een zwakke onderhandelingspositie hangt vaak samen met kleine marges. De kans dat bedrijven in de verliezen raken is dan ook groot. Dat hoeft nog niet direct desastreus te zijn. ABN Amro verwacht dat de energieprijzen in 2023 weer terugkeren naar meer normale niveaus. Bedrijven die wat vet op de botten hebben zullen minder moeite hebben met de hoge energieprijzen dan bedrijven die er financieel al zwak voorstaan.
Minder vraag van consumenten
De hoge energieprijzen raken de bedrijven ook op een andere manier. De vraag van consumenten naar producten zal minder worden, is de vrees. Ten eerste moeten huishoudens een groter deel van hun inkomen aan de eigen energierekening besteden.
Als producten duurder worden betekent dat ook minder vraag van de consument naar die producten. Er is simpelweg minder geld te besteden. Een tijdje kan de consument de miljarden aan spaargeld nog gebruiken voor extra consumptie, maar die kans lijkt niet erg groot. Zeker als de situatie wat onzeker wordt houden huishoudens graag een spaarbuffer aan.
Niet alle bedrijven hebben last van de hogere energieprijzen. Bedrijven die eigen energie opwekken of erg energie-efficiënt werken hebben een duidelijk kostenvoordeel. Dat zal alleen maar groter worden naarmate de energieprijzen langer hoog blijven. Verduurzaming loont, concludeert ABN Amro daarom.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Prijzen groente en fruit zullen stijgen door gascrisis, maar wanneer en hoeveel?
EINDHOVEN - Worden de paprika's duurder? Wat gaat een bosje rozen doen? De extreme energieprijzen raken telers van groente, fruit en bloemen hard. Dat zal ook gevolgen hebben voor de prijzen in de winkels. Hoe het precies uitpakt, is nog ongewis. ,,We zitten in een wereldmarkt.” -
PREMIUMEnergiearmoede
Tot wel 170.000 extra Nederlanders in de kou bij hoge gasprijs
Het aantal Nederlanders dat de energierekening niet of nauwelijks kan betalen, zal flink oplopen als de gasprijs hoog blijft. Dat verwachten onderzoekers van TNO. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
Microsoft schrapt wereldwijd 10.000 banen omdat consument hand op de knip houdt
Techgigant Microsoft schrapt wereldwijd 10.000 banen omdat consumenten hun hand meer op de knip houden nu het slechter gaat met de economie. Dat heeft het Amerikaanse techconcern aangekondigd. Dat komt neer op ongeveer 5 procent van het hele personeelsbestand. -
Op de aandelenbeurs is het feest: beste start van de AEX in veertien jaar
De economie piept en kraakt, maar op de aandelenbeurzen is het feest. De Amsterdamse beurs heeft zelfs de beste start in veertien jaar achter de rug.
-
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
-
-
Met video2
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
video
Hogere energierekening gecompenseerd met ruim 400 euro per huishouden
Het demissionaire kabinet trekt de portemonnee om een deel van de stijgende energierekening te compenseren. Huishoudens kunnen rekenen op gemiddeld ruim 400 euro compensatie, zo laat demissionair staatssecretaris Yeşilgöz weten. De tegemoetkoming geldt voor één jaar en kost in totaal 3,2 miljard euro. Het is de bedoeling dat de compensatie op 1 januari 2022 ingaat.