Volledig scherm
Een bezorger van Thuisbezorgd.nl verwerkt een bestelling. © ANP

Horecabranchevereniging steunt eigen bestelplatform kleine ondernemers

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) steunt het initiatief van kleine horecaondernemers uit Hellevoetsluis, die uit onvrede met de praktijken van Thuisbezorgd.nl een eigen bestelplatform zijn begonnen.

De organisatie vindt dat de 'scheve machtsverhouding' tussen platforms als Thuisbezorgd.nl en horecaondernemers moet worden afgebroken. Tien restauranthouders uit Hellevoetsluis richtten Hellefood.nl op om duidelijk te maken hoe hoog de commissie is die ze afdragen aan Thuisbezorgd.nl. Begin dit jaar verhoogde het bezorgplatform het tarief van 12 naar 13 procent, tot grote onvrede van de horecaondernemers. Inwoners uit Hellevoetsluis die via Hellefood.nl een maaltijd bestellen, krijgen daarom een korting van 13 procent. 

,,Op deze manier geven we de korting terug aan klanten'', zei John Sonneveld, een van de tien restauranthouders. Thuisbezorgd.nl was hier niet blij mee. Per brief sommeerde het platform de restaurants te stoppen met de kortingsactie en dreigde met sancties.

Monopolist

KHN maakt zich zorgen om de macht die een grote partij als Thuisbezorgd.nl kan uitoefenen. ,,Wij zetten ons in om tot een eerlijk speelveld te komen voor onze leden. Deze initiatieven, die in het hele land ontstaan, maken duidelijk dat een partij als Thuisbezorgd.nl zich bijna als monopolist kan gedragen'', vindt voorzitter Robèr Willemsen. ,,We roepen Thuisbezorgd.nl dan ook op om tot evenwichtiger voorwaarden te komen in de contracten die zij met horecaondernemers afsluiten.'' De organisatie geeft aan later deze maand met Tweede Kamerleden in gesprek te gaan over maatregelen, om de macht van onlineplatforms zoals Thuisbezorgd.nl, maar ook Booking.com en Iens in te perken.

KHN lanceerde maandag BookDinners, een alternatief voor het populaire restaurantreserveringsplatform Iens. De oprichters van BookDinners waren ook ontevreden met de regels die Iens oplegde aan restauranteigenaren.

  1. Europese Commissie: Italië moet binnen drie weken met aangepaste begroting komen
    Update

    Europese Commissie: Italië moet binnen drie weken met aangepaste begroting komen

    De Europese Commissie vraagt Italië formeel om een nieuwe ontwerpbegroting voor 2019. De Italiaanse premier liet eerder vandaag nog weten dat het land geen plan B heeft voor de begroting. Rome krijgt drie weken de tijd om de cijfers voor Brussel aanvaardbaar te maken. Dit melden verschillende media, waaronder Italiaanse. Minister van Financiën laat weten dat het ‘goed en belangrijk‘ is dat de Europese Commissie stappen onderneemt.