Volledig scherm
De Nederlandse producent van camping- en hikinggear gaat over naar MerkGoed © Nomad

Iconische outdoormerk Nomad gaat na 40 jaar over in andere handen

ZEVENAAR - Het iconische outdoormerk Nomad, dat onder meer bekend is van slaapzakken, tenten en rugzakken, wordt overgenomen. De familie achter het merk verkoopt het aan participatiemaatschappij Nederlands MerkGoed. Financiële details zijn niet verstrekt.

Het veertigjarige Nomad werd in 1978 opgericht door Bob Kooijman. Nederlands MerkGoed voegde eerder al bekende namen als Ranja, BenBits, Limeau en hockeymerk Dita aan haar portfolio toe. Momenteel wordt ook het belang in Dita vergroot.

Moeilijke beslissing

Nederlands MerkGoed voorziet 'kruisbestuiving en synergievoordelen' tussen Dita en Nomad. ,,De overname van Nomad past perfect binnen onze strategie'', zo zegt Arnaud van der Vecht van de investeringsmaatschappij dan ook.

Topvrouw Anouk Kooijmans sprak van een moeilijke beslissing om het familiebedrijf te verkopen. Maar ,,de stap werd verzacht door de gesprekken met Nederlands MerkGoed''.

Outdoor

Nomad is ontstaan in de jaren zestig. Bob Kooijmans, de vader van Anouk, werd in 1968 directeur van de Zweedse slaapzakkenfabrikant Polydaun. Dit bedrijf was gevestigd aan de Edisonstraat in Zevenaar.

Toen Polydaun een kunststof vezel ontwikkelde, was de basis voor een lichtgewicht slaapzak gelegd. In 1974 verscheen de eerste slaapzak van het merk Nomad op de markt.

De term outdoor bestond nog niet, maar Nomad ontwikkelde zich in de jaren tachtig tot hét Nederlandse outdoormerk bij uitstek.