Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

ING verdacht van faciliteren corruptie en witwassen

ING Bank wordt verdacht van betrokkenheid bij internationale corruptie en witwassen. Ook zou de bank niet genoeg onderzoek hebben gedaan naar cliënten en ongebruikelijke transacties niet hebben gemeld. Het Financieel Dagblad meldt dat op basis van informatie van het Openbaar Ministerie. De FIOD blijkt vorig jaar invallen te hebben gedaan.

Wat de aanleiding is voor het onderzoek, wil het OM niet zeggen. Wel wil het OM vertellen dat er onder meer onderzoek gedaan wordt naar de betrokkenheid van de ING bij smeergeldbetalingen van telecombedrijf VimpelCom. Dat bedrijf schikte vorig jaar voor 795 miljoen dollar met justitie in Nederland en de VS over corruptieverdenkingen. De helft van dat bedrag ging naar Nederland.

In maart vorig jaar viel de FIOD binnen bij de ING. Het OM heeft daarna nog aanvullende informatie opgeëist en verkregen.

Het onderzoek wordt onder leiding van het functioneel parket en het landelijk parket gedaan. Het landelijk parket is gespecialiseerd in onderzoeken naar georganiseerde criminaliteit.

Amerikaans onderzoek

Ook vanuit Amerika wordt er onderzoek gedaan. Er zijn informatieverzoeken aan de ING gericht over onderwerpen die 'gerelateerd zijn' aan het Nederlandse onderzoek, aldus het jaarverslag van de bank. Het OM wil hier niets over kwijt.

Volgens het jaarverslag kunnen de gevolgen van de twee onderzoeken 'significant' zijn. De ING Groep en ING Bank werken aan beide onderzoeken mee. De bank zegt tegenover het Financieel Dagblad dat het nu niet mogelijk is om zich uit te laten over de reikwijdte van de onderzoeken of over hoe lang ze duren. Ook een inschatting over eventuele boetes of straffen kunnen ze nog niet geven. De bank was vanavond niet bereikbaar voor commentaar voor deze website.