2016-09-26 11:36:58 DEN HAAG - Inloggen via een rijbewijs in combinatie met kaartlezer tijdens de toelichting en demonstratie van nieuwe elektronische identificatiemethoden van de overheid, de Impuls eID, op het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Het eID Stelsel moet de standaard worden voor inloggen bij onlinedienstverlening en moet helpen tegen cybercrime en identiteitsfraude, omdat beter kan worden vastgesteld of iemand ook echt is wie hij zegt te zijn. ANP JERRY LAMPEN
Volledig scherm
2016-09-26 11:36:58 DEN HAAG - Inloggen via een rijbewijs in combinatie met kaartlezer tijdens de toelichting en demonstratie van nieuwe elektronische identificatiemethoden van de overheid, de Impuls eID, op het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Het eID Stelsel moet de standaard worden voor inloggen bij onlinedienstverlening en moet helpen tegen cybercrime en identiteitsfraude, omdat beter kan worden vastgesteld of iemand ook echt is wie hij zegt te zijn. ANP JERRY LAMPEN © ANP

Internetoplichting: veel mensen nemen hun verlies en doen geen aangifte

Mensen die online iets kopen en vervolgens niets krijgen, doen daar vaak geen melding of aangifte van. Zes op de tien mensen laten het erbij zitten en nemen hun verlies. Iets minder dan een kwart doet bij de politie aangifte van oplichting. Ook zijn er mensen die bijvoorbeeld naar Marktplaats of een bank stappen om hun geld te krijgen.

De meeste mensen die besloten om de oplichting niet te melden, vonden het daar niet belangrijk genoeg voor. Het ging bijvoorbeeld om een klein bedrag. Anderen dachten dat het toch niet zou helpen, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek na een onderzoek onder ruim 38.000 mensen. Negen op de tien gedupeerden zeggen dat ze hun geld definitief kwijt waren.

Zo'n 2,7 procent van de Nederlanders was vorig jaar slachtoffer van zogeheten aankoopfraude. In de meeste gevallen gebeurde dat op een site voor tweedehandsspullen, zoals Marktplaats. Een kwart van de gedupeerden trapte in de val van een nepwebwinkel. De slachtoffers dachten dat ze kleren, schoenen, smartphones, laptops of toegangskaartjes kochten.

  1. Tien tips om het meeste uit je LinkedIn-profiel te halen

    Tien tips om het meeste uit je Lin­kedIn-pro­fiel te halen

    Met de zeeën van tijd die de coronacrisis aan veel mensen biedt, kun je eindelijk eens je LinkedIn-profiel van vers bloed voorzien. LinkedIn is een waardevol platform voor werknemers én (startende) ondernemers. Jezelf profileren, netwerken, relaties beheren, nieuw personeel vinden; het kan er allemaal. Maar hoe pak je dat het beste aan? LinkedIn-specialist Victor Huiting gaf in december 2019 op De Ondernemer 10 tips op om het meeste uit jouw profiel te halen.