Volledig scherm
Mensen staan in de rij tijdens de opening van het warenhuis Hudson's Bay in Hoog Catharijne (Utrecht). © ANP

Is einde Hudson's Bay alweer nabij? ‘Faillissement dreigt’

Warenhuisketen Hudson's Bay draait in Nederland zo slecht dat een sluiting of faillissement nog dit jaar de meest voor de hand liggende optie is. Dat blijkt volgens het Duitse zakenblad Wirtschaftswoche uit interne documenten van het Duitse moederbedrijf.

Een woordvoerster van Hudson's Bay Nederland kon vanochtend niet inhoudelijk reageren. Moederbedrijf Karstadt was niet direct bereikbaar voor een reactie.

In september werd Hudson's Bay Nederland onderdeel van het op een na grootste warenhuisconcern van Europa door de samensmelting met Karstadt. De bijbehorende herpositionering gaf volgens Wirtschaftswoche slechts tijdelijke verlichting voor de keten, met in Nederland meer dan tien warenhuizen. 

Hudson Bay Company verkocht sinds september vorig jaar ruim de helft van zijn Europese activiteiten, in het eerste Nederlandse jaar draaide het bedrijf 80 miljoen euro verlies. Om het tij te keren zette Hudson's een koerswijziging in, met toegankelijkere producten, lagere prijzen en acties. In de interne stukken waarin het Duitse blad inzage heeft gehad, wordt een sluiting of faillissement nog dit jaar als meest serieuze oplossing beschouwd. 

Verlies

Vrij kort na de opening van de eerste vestiging van Hudson's Bay in Amsterdam doken al berichten op dat de winkelketen niet aansloeg bij het Nederlandse publiek. Volgens de Duitse berichten zouden de winkels in Nederland afstevenen op verliezen tot een miljard euro in 2028 als de keten op de huidige manier verdergaat.

Volledig scherm
Opening Hudson's Bay. © Paula Swieringa
  1. Jumbo vs AH: Brabantse lefgozers hijgen in de nek van blauwe grootmacht
    PREMIUM

    Jumbo vs AH: Brabantse lefgozers hijgen in de nek van blauwe grootmacht

    Albert Heijn is nog altijd de onbetwiste nummer één, maar voelt de hete adem van Jumbo in de nek. Het Brabantse familiebedrijf opent tientallen winkels per jaar en kaapte en passant de deal met Hema voor de neus van AH weg. Moeten ze in Zaandam vrezen voor de sneltreinvaart waarmee Jumbo de supermarktwereld onveilig maakt of is de voorsprong van de marktleider niet meer in te halen? ,,De strijd gaat nog wel even door. Zonder omvang geen macht, kleinere ondernemers gaan eraan ten onder.’’