Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Jaarlijks 5.500 euro per persoon kwijt voor zorgkosten: vrees voor verdubbeling in 2040

Hoe houden we de zorg, die miljarden verslindt, betaalbaar? Dat is de hamvraag voor zorgverzekeraars. ,,Er zullen moeilijke keuzes gemaakt moeten worden,” denkt Petra van Holst, algemeen directeur van Zorgverzekeraars Nederland, de branchevereniging van zorg-verzekeraars.

De zorgverzekeraars zitten in een lastige spagaat. Ze moeten de zorgkosten beheersbaar houden en tegelijkertijd de kwaliteit en de toegankelijkheid van de zorg op peil houden. Hoe lastig dat is bleek vorige week woensdag toen twintig apotheken in het Gooi hun deuren een ochtend lang gesloten hielden. De apothekers zijn het beu om telkens boze en soms agressieve patiënten aan hun balie uit te leggen waarom ze hun vertrouwde medicijn ineens niet meer krijgen.

Medicijnen zijn soms tijdelijk helemaal niet verkrijgbaar. Vers in het geheugen ligt het tekort aan diverse soorten anticonceptiepillen eind vorig jaar. Drie maanden lang konden vrouwen hun pil maar mondjesmaat afhalen, soms moest overgestapt worden op een alternatief. Dit terwijl er in Duitsland en België geen enkele schaarste was.

  1. Hoe Marcel honderden Nederlanders een heerlijk avondje bezorgt
    PREMIUM

    Hoe Marcel honderden Nederlan­ders een heerlijk avondje bezorgt

    Nee, hij gooit ze niet door de schoorsteen, maar bezorgt zijn 250 tot 300 Sinterklaaspakjes netjes aan de deur. Als de mensen thuis zijn tenminste. Pakketbezorger Marcel Helling (47) is één van de vijfduizend pieten van PostNL die vanavond het heerlijk avondje voor miljoenen Nederlanders mogelijk maakt. Zijn stoomboot is de Mercedes Sprinter, die deze dagen tjokvol heerlijks zit. De bestemming: tuindersdorp De Lier, het Westland.