Jan Modaal merkt weinig van lagere inkomstenbelasting
Jan Modaal zal weinig merken van de verlaging van de inkomstenbelasting, schrijft verslaggever Xander van Uffelen. Van hogere winkelprijzen des te meer.
Zal een hoger netto bedrag op het maandelijkse loonstrookje genoeg zijn om de dagelijkse irritatie over de hogere getallen op de kassabon te rechtvaardigen? Die hamvraag zal staatssecretaris Frans Weekers van Financiƫn moeten beantwoorden. De VVD-bewindsman lanceerde gisteren de contouren van een nieuw belastingplan. Het hoofdpunt is de verschuiving van belasting op arbeid naar belasting op consumptie. Oftewel, hoger netto loon, maar wel hogere winkelprijzen.
Op zich is voor het principe dat Weekers nastreeft veel te zeggen. Hij wil enerzijds het systeem vereenvoudigen door allerlei belastingen voor bijvoorbeeld verpakking en grondwater af te schaffen. Anderzijds wil hij de belasting op arbeid verlagen, te betalen uit de gelijktijdige verhoging van het lage btw-tarief.
Deze maatregelen kunnen de economie een impuls geven. Door vereenvoudiging van het belastingstelsel hebben bedrijven en zelfstandigen minder last van fiscale regeltjes. Dat is gunstig voor de bedrijvigheid. Door verlaging van de inkomstenbelasting wordt arbeid goedkoper. Dat is gunstig voor de werkgelegenheid en de internationale concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven.
In de praktijk zal het echter lastig zijn om de economische voordelen daadwerkelijk te realiseren. De loonkosten zullen voor bedrijven pas dalen als het bruto loon van werknemers minder hard oploopt. Maar door een dergelijke loonmatiging raken werknemers hun netto voordeel van de belastingverlaging ten dele weer kwijt. Bij vakbonden zal loonmatiging dus slecht vallen.
Vereenvoudiging van het stelsel beperkt daarnaast de ruimte voor een kabinet om de economie te sturen. Denk maar aan de tijdelijke btw-korting voor bouwbedrijven, waardoor een verbouwing goedkoper is en aannemers meer omzet draaien. Met ƩƩn btw-tarief kan dat niet meer.
Tegenover de theoretische voordelen staan ook evidente nadelen. Vooral winkeliers schrikken zich rot als ze de nieuwe btw-tarieven tot zich laten doordringen. Kapsters, boekenverkopers, supermarkten en de NS zouden hun prijzen moeten verhogen. Vrees voor omzetverlies ligt op de loer. Het is niet verwonderlijk dat brancheverenigingen luid protesteren.
Aan de verschuiving van arbeid naar consumptie kleven bovendien emotionele bezwaren. De pijn van de dagelijkse prijsverhoging in de winkel is groter dan de eenmalige meevaller op het loonstrookje. Voor Jan Modaal (33 duizend euro bruto) levert een lager inkomstentarief een voordeel op van enkele tientjes per maand. Maar vaak gaat de uitbetaling van loon in januari gepaard met een gelijktijdige verandering van premies voor zorg en pensioen. Een werknemer ervaart daardoor nauwelijks het belastingdouceurtje.
Het haast onzichtbare belastingvoordeel zijn de consumenten vergeten als ze dagelijks in de winkel duurdere producten moeten kopen. Voor brood, boeken, een knipbeurt en een retourtje Utrecht is de klant elke keer iets meer geld kwijt. Het zal voor Frans Weekers heel lastig worden om het belastingplan ongeschonden door het parlement te loodsen. (Tekst Xander van Uffelen, foto thinkstock)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: āWe houden van luxe, maar vinden snel iets duurā
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. āVerbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.ā -
Keerzijde papieren rietjes: stukjes laten los en belanden in keel, 400 meldingen
Stukjes van papieren rietjes blijken regelmatig los te laten en bij kinderen in hun keel te komen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft daar de laatste tijd ruim vierhonderd meldingen over binnengekregen. In bijna alle gevallen werd een drinkpakje langzaam leeggedronken. Als iemand langdurig sabbelt op een papieren rietje, kunnen delen week worden en loslaten. Volgens de toezichthouder speelt dit risico vooral onder kinderen en mensen met een beperking. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: āMensen zijn geen productiemiddelenā
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
PREMIUM
Steeds meer geld naar kapitaal ten koste van de lonen
Aandeelhouders en andere kapitaalverschaffers profiteren veel meer van de groei van bedrijven dan de werknemers. Een steeds groter deel van de welvaart gaat naar kapitaal, dat kost werknemers inmiddels duizenden euroās per jaar. -
Schatrijke Russische zakenman schiet uit zijn slof: 'Russen hebben een shitlegerā
De Russische zakenman Oleg Tinkov, die hard geraakt wordt door de westerse sancties, zegt dat hij zich tegen de oorlog in OekraĆÆne keert en roept het Westen op om een uitweg uit het conflict te vinden. āGeef Poetin een kans om zijn gezicht te redden en dit bloedbad te stoppenā, schrijft de schatrijke voormalige bankier in een bericht op Instagram.
-
PREMIUM
Dit jaar geen wuppies of juichcape bij WK? āEr komt zeker Oranjespul, maar zonder verwijzing naar Qatarā
Supermarkt Lidl zal geen Oranjeacties gaan doen rond het WK Voetbal in Qatar, Grolsch laat het kampioenschap eveneens links liggen vanwege de deplorabele mensenrechtensituatie in de Golfstaat. Krijgen we een WK zonder Oranjemeuk? Experts zijn verdeeld. -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
Veel failliete bedrijven ontvingen eind 2021 nog coronasteun
Een aanzienlijk deel van de bedrijven die in de eerste drie maanden van 2022 failliet gingen, ontving daarvoor nog coronasteun. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd 44 procent van de faillissementen in het voorbije kwartaal uitgesproken bij een bedrijf dat in de tweede helft van 2021 financiƫle steun kreeg vanwege de coronapandemie.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer