Volledig scherm
© ANP XTRA

‘Kabinet, compenseer gedupeerden spaartaks’

updateHet kabinet moet Nederlanders compenseren die in 2013 en 2014 te veel belasting hebben betaald over hun spaargeld. Dat stelt de parlementair advocaat die in opdracht van de Tweede Kamer hierover een advies heeft opgesteld. 

De advocaat onderzocht of er een compensatie moest komen naar aanleiding van een arrest van de Hoge Raad in juni dit jaar. Bij een rendement op spaargeld van minder dan 1,2 procent, is de spaartaks zoals die in de genoemde jaren werd geheven in strijd met het Europees mensenrechtenverdrag, luidde het oordeel van de Hoge Raad. 

Destijds werd 30 procent belasting geheven over een verondersteld rendement van 4 procent. Spaarders die minder dan 1,2 procent rendement behaalden op hun vermogen, moeten ook daadwerkelijk worden gecompenseerd, concludeert de parlementair advocaat nu. Volgens Nicolien van den Biggelaar van De Brauw Blackstone Westbroek, onder wiens verantwoordelijkheid het advies is opgesteld, kan het kabinet niet weglopen van de uitspraak. 

Verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel (Financiën) zegt het advies ‘uiteraard zorgvuldig bestuderen’. Hij wijst er wel op dat de Hoge Raad niet heeft vastgesteld dat een rendement van 1,2 procent in 2013 en 2014 niet haalbaar was zonder grote risico’s te nemen. Zowel de spaarrente als de tienjaars rente op Nederlands staatspapier lag hoger. ,,Ik realiseer me dat dit niet geldt voor de jaren erna”, zegt Snel. 

Toetsen 

Na het arrest van de Hoge Raad zei Snel al dat compensatie wellicht niet nodig is, en dat het kabinet spaarders al in 2017 tegemoet was gekomen door een wijziging van de spaartaksregeling. De zaak was aanhangig gemaakt door de Bond voor Belastingbetalers (BvB). Die stapte naar de rechter om een aantal belastingaanslagen uit 2013 en 2014 te laten toetsen. 

In september kondigde Snel aan dat de spaartaksregeling op de schop gaat. Spaarders betalen over rendement op hun vermogen tot 440.000 euro geen belasting als het aan het kabinet ligt. Nederlanders die meer geld op hun spaarrekening hebben, betalen over het bedrag boven die grens een belasting gebaseerd op de daadwerkelijke rente. De nieuwe regeling moet per 2022 ingaan.

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.