Volledig scherm
Ouders met kinderen op dagverblijven zijn volgend jaar honderden euro's meer kwijt. © anp

Kinderopvang verhoogt uurtarief komend jaar met 11 procent

Kinderdagverblijven verhogen komend jaar hun prijzen van gemiddeld 7,35 naar 8,02 euro per uur, een verhoging van 11 procent.

Dat meldt RTL Nieuws na een rondgang langs ongeveer tweehonderd organisaties. Die 8,02 euro lijkt overigens niet helemaal uit de lucht te komen vallen: eerder werd al bekendgemaakt dat ook de maximum-uurprijzen voor de dagopvang die de overheid vergoedt omhooggaan naar 8,02 euro.

De hogere prijzen hangen samen met de hogere eisen die aan opvang worden gesteld. Zo moet er vanaf 1 januari 2019 één leidster voor elke drie baby's zijn. Nu is dat nog één leidster op vier baby's. Dat die hogere eisen tot hogere prijzen zouden leiden, was al voorzien. Daarom werd de maximum-uurprijs al verhoogd.

,,Het klinkt onschuldig en sympathiek, maar we moeten aan een kaartenhuis van rekenformules voldoen qua ruimte voor de kinderen en aantal kinderen per pedagogisch medewerker. Trek er één kaart uit en het huis zakt in elkaar’’, verklaarde Erik Vlutters, directeur van opvangorganisatie De Kleine Wereld in september.

Deel van rekening terug

Kinderopvangonderzoeker Ed Buitenhek becijferde toen dat de kosten voor dagverblijven met ruim 7 procent zouden stijgen. Via een verhoging van de kinderopvangtoeslag krijgen ouders een deel van die rekening terug. De verwachting binnen de branche was echter dat de prijzen harder zouden stijgen dan de verhoging van de toeslagen.

,,Door de verhoging van de maximum-uurprijs worden ondernemers gecompenseerd voor de hogere kosten en kunnen ouders een hogere uurprijs vergoed krijgen via de kinderopvangtoeslag'', meldde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid eerder.