Dominique Leroy
Volledig scherm
Dominique Leroy © KPN

KPN kiest opnieuw buitenlandse baas

updateNa Maximo Ibarra kiest KPN opnieuw voor een buitenlandse baas. Het telecombedrijf wil de Belgische Dominique Leroy (54) benoemen als nieuwe chief executive officer. Momenteel is ze de ceo van het Belgische Proximus.

Leroy, sinds 2014 ceo bij Proximus, wordt de eerste topvrouw bij Nederlands grootste telecombedrijf. De Belgische begint op 1 december en gaat een basissalaris van 935.000 euro verdienen. De definitieve benoeming volgt na een speciale aandeelhoudersvergadering, waarvan de datum nog moet worden vastgesteld. Aandeelhouders hebben dan overigens geen stemrecht over de benoeming. Tussen oktober en december zal directielid Joost Farwerck optreden als interim-ceo.

Leroy's komst is nodig nu huidige topman Maximo Ibarra eind juni zijn vertrek bekend maakte. De in april 2018 aangetreden Colombiaanse Italiaan was nog maar ruim een jaar in dienst. Ibarra, die op 30 september zijn laatste werkdag heeft, voerde ‘familieredenen’ aan voor zijn vertrek: naar verluidt konden zijn vrouw en dochter niet aarden in Nederland. 

Vloeiend Nederlands

De kans op een snel vertrek lijkt bij Dominique Leroy in ieder geval een stuk minder groot. Hoewel buitenlands, komt ze van een stuk dichterbij. De op 8 november 1964 in de tweetalige Brusselse gemeente Elsene/Ixelles geboren Belgische spreekt vloeiend Nederlands en Frans. Ze lijkt ons land verder prima te kennen: voor haar baan bij Proximus werkte ze 24 jaar bij Unilever als onder meer lid van het managementteam van Unilever Benelux en verder als directeur van BeLux. Ze geldt met name als marketingexpert.

In België geldt Leroy als een prima topbestuurder. Volgens de Belgische zakelijke krant Tijd ,,bouwde de perfect tweetalige manager Leroy een reputatie op als open en communicatieve CEO.” Volgens Tijd veranderde ze Proximus in een mum van tijd van een log overheidsbedrijf ,,tot een wendbare telecomgroep die weer met groei wist aan te knopen.” Leroy staat daarbij niet bekend als een ceo die de confrontatie zoekt, maar geldt als nogal terughoudend.

Tekst gaat verder na de foto

Huidige ceo Maximo Ibarra, die eind september vertrekt.
Volledig scherm
Huidige ceo Maximo Ibarra, die eind september vertrekt. © ANP

Totale verrassing

President-commissaris Duco Sickinghe is zeer content met Leroy's komst. ,,Dominique is een allround, geëngageerde leider met veel ervaring op het commerciële vlak.” Sickinghe zegt dat de Raad van Commissarissen de gehele zomer hard heeft gewerkt om zo snel mogelijk een ceo voor KPN te vinden. ,,Het vertrek van Maximo Ibarra kwam voor ons als een totale verrassing. Een bedrijf als KPN moet niet te lang zonder ceo zitten, zeker nu. Dus moesten we meteen in actie komen. Er spelen zoveel belangrijke dossiers: De aanleg van 5G, de verglazing van Nederland en het nieuwe merkenbeleid dat door Maximo Ibarra is ontwikkeld. De nieuwe ceo moet en zal die koers voortzetten.”

Al snel viel het oog op Leroy. ,,In de telecomwereld kent iedereen elkaar, ook zijn er uiteraard headhunters.” Volgens Sickinghe is bij de zoektocht naar een nieuwe ceo ook naar de huidige directie met daarin onder meer financiële topman Jan Kees de Jager en Joost Farwerck gekeken. Toch was het de RvC snel duidelijk dat het een opnieuw iemand van buiten moest zijn. ,,We hebben ons hoofd uitgebreid te luister gelegd binnen KPN en iedereen zei: met Maximo is KPN duidelijk een nieuwe richting ingeslagen, dat gevoel mogen we niet kwijtraken. Soms zijn voor een bedrijf frisse ideeën van buiten nodig.” President-commissaris Sickinghe betreurt Ibarra's vertrek zeer. ,,Hij lag goed, iedereen binnen KPN was zeer te spreken over hem, daar lag het absoluut niet aan.”

Proximus het Belgische KPN

De keuze voor Leroy lijkt om meer redenen logisch. Als ceo van Proximus leidt ze een vergelijkbaar bedrijf als KPN. Proximus is de naam van Belgiës voormalige staatstelefoonbedrijf RTT (Regie voor Telefoon en Telegraaf), dat later een tijd als Belgacom door het leven ging. Momenteel telt Proximus 4 miljoen mobiele klanten, 2 miljoen internetklanten en 1,6 miljoen tv-klanten. De omzet bedroeg bijna 4,5 miljard euro (2018). Ter vergelijking: KPN's is met een omzet van 5,6 miljard euro en oa 5,2 miljoen mobiele klanten iets groter.

Hoewel vergelijkbaar spelen er bij beide telecombedrijven wel andere zaken. Zo is de Nederlandse telecommarkt iets vooruitstrevender. De digitalisering en aanleg van glasvezel is al een stuk verder voortgeschreden dan in België. ,,De telecommarkt is hier ook homogener, er is bijvoorbeeld ook consensus over de komst van 5G”, stelt president-commissaris Duco Sickinghe.

Leroy laat weten in haar nopjes te zijn. ,,KPN bezit een goede reputatie en een excellent leiderschapteam. Ik verheug me er op om met hen te samen werken en met het bredere KPN-team en de bestaande strategie uit te voeren en om KPN te helpen een aanbieder van premium digitale services en communicatie te worden met de klant in het centrum.” 

Verder lezen na de foto

Dominique Leroy in 2016 als ceo van Proximus
Volledig scherm
Dominique Leroy in 2016 als ceo van Proximus © REUTERS

Overname

Pikant detail rond Leroy's komst is dat er eind 2017 geruchten gingen over een overname van Proximus door KPN. Nieuwe topman Ibarra zou er wel iets in zien. Leroy liet toen duidelijk weten daar niets voor te voelen. ,,Een fusie tussen KPN en Proximus kan heel weinig waarde scheppen”, zei ze in maart 2018 tegen het Vlaamse Nieuwsblad. 

,,Netwerken en dienstverlening zijn heel lokaal en ook op het niveau van content valt er weinig te doen. We hebben wel een aantal studies gedaan met KPN, los van enige fusie, om te kijken of we kunnen investeren in een gemeenschappelijk platform, maar we zijn nergens uitgekomen omdat onze vertrekpunten heel verschillend zijn.”

 1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
  PREMIUM

  Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

  De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”