Volledig scherm
© Joost Hoving

Loonstijging in procenten vergroot ongelijkheid

LoonkloofEen luttele 7 euro per maand stijgt een modaal inkomen volgend jaar netto. Mensen die het dubbele verdienen, krijgen er 16 euro bij, zo laat loonstrookjesverwerker ADP deze week weten. Dat ons artikel hierover zou inslaan als een bom, was niet verrassend. 300.000 mensen lazen het stuk tot nu toe online.

Quote

Zodra we harde euro's horen, schreeuwen we moord en brand, maar over precies dezelfde verande­ring in procenten springen we een gat in de lucht

Waarom maken wij ons druk over die paar euro's, terwijl we het met de jaarlijkse cao-loonstijging heel normaal vinden. In procenten is het namelijk evenveel! Zodra we harde euro's horen, schreeuwen we moord en brand, maar over precies dezelfde verandering in procenten springen we een gat in de lucht. Ook nu weer. In de nieuwe cao's voor 2018 die afgelopen maand zijn afgesloten, is de gemiddelde loonstijging 2,14 procent. Overal lees je een groot hoera!

Topmanager versus modaal verdiener
Maar waarom eigenlijk? Wat is het argument voor loonstijging in procenten? Het betekent namelijk dat hoge inkomens er meer geld bij krijgen dan lage inkomens. Stel nou eens dat een procentuele loonstijging van 2,14 procent tien jaar lang wordt uitonderhandeld. De grafiek hieronder laat zien dat iemand met een modaal inkomen er dan 600 euro per maand bij krijgt, terwijl iemand die een ton per jaar verdient er maandelijks 1.750 euro bij krijgt.

Tekst gaat door onder de afbeelding

Volledig scherm
Infographic Sandra © ADR

De (bruto) loonkloof groeit zo automatisch in de loop van de de tijd. Wat rechtvaardigt een bijna drie keer grotere loonstijging voor een topmanager ten opzichte van een modaal verdiener op de vloer? Ik vroeg het aan mensen om mij heen, maar niemand heeft een idee.

Slaapt de FNV?

Zou Han Busker van de FNV zich in slaap hebben laten sussen met een percentage? Ik kan het me nauwelijks voorstellen. Waarom stelt hij niet voor om de jaarlijkse loonstijging in absolute bedragen uit te keren? Iedereen 100 euro erbij bijvoorbeeld, ongeacht je inkomen. Lage inkomens krijgen dan een veel hoger percentage erbij dan hoge inkomens, maar so what? Dat de loonkloof uiteindelijk helemaal dicht groeit, is natuurlijk onwenselijk, maar voor de eerste tien jaar kan dat geen bezwaar zijn. De lage en middeninkomens kunnen best wel een wat stevigere bodem gebruiken.

Goed betaald maar slecht presterend

Als werkgevers gaan zeuren dat ze dan niet de beste mensen kunnen aantrekken en hun concurrentiepositie verliezen, dan kan Busker dit argument ertegenaan gooien: ook hoog in de boom zitten goedbetaalde, maar slecht presterende mensen. Met 'maar' 100 euro erbij op een ton, kun je hen eenvoudiger overhalen te vertrekken. De incidentele loonruimte en bonussen laten voldoende mogelijkheden om de raspaardjes op de werkvloer gemotiveerd te houden.