Meer loon én een bonus van 250 euro voor pakketbezorgers PostNL
Achttienduizend medewerkers van PostNL krijgen meer loon en een eenmalige bonus van 250 euro. Dat zijn vakbonden CNV en BVPP met het bedrijf overeengekomen.
De werknemers, met uitzondering van de postbezorgers die een eigen cao hebben, krijgen in stappen 5,5 procent meer loon. Dit jaar is de loonstijging 2,5 procent. Volgend jaar komt daar nog eens 3 procent bij, zo staat in het principeakkoord. Naast de structurele loonsverhoging wordt ook een eenmalige bonus van 250 euro uitgekeerd. Verder wordt voor dit jaar een resultaatsafhankelijke uitkering van 2 procent betaald en een eenmalige uitkering van 0,5 procent in december.
Ook zijn in de cao voorwaarden opgenomen voor oudere werknemers. Zij kunnen ervoor kiezen minder te werken met gedeeltelijk behoud van salaris en pensioenopbouw. Daarbij is er voor personeel met een fysiek zwaar beroep de mogelijkheid om drie jaar eerder te stoppen.
In loondienst
Daarnaast gaat PostNL 200 uitzendkrachten in dienst nemen. Pakketbezorgers moeten ook in loondienst komen, ofwel bij PostNL zelf ofwel bij een ondernemer die is aangesloten bij de BGV-cao. FNV ging niet akkoord met het onderhandelingsresultaat, maar legt de uitkomst wel ‘neutraal’ voor aan de achterban. CNV en BVPP doen dit met een positief advies. PostNL zegt blij te zijn met het akkoord, maar had ‘uiteraard’ liever gezien dat het door alle bonden positief werd bevonden.
Volgens FNV zijn in het eindvoorstel een aantal stappen in de goede richting gezet, maar de vakbond had meer verwacht. Vooral het loonaanbod staat volgens de bond niet in verhouding tot de resultaten die PostNL dit jaar boekte. Verder vindt FNV dat er bij PostNL in verhouding te veel mensen met een onzeker contract werken. Hier zou het bedrijf zich meer voor moeten inzetten, aldus de bond.
De postpakkettenbranche ligt onder meer door een onstuimige groei al langere tijd onder een vergrootglas. Eerder deze maand maakte de Inspectie SZW bekend dat er veel misstanden zijn bij koeriersbedrijven en hun onderaannemers. Het gaat vaker fout dan goed, blijkt uit het onderzoek van de dienst naar de grote postbedrijven PostNL, DHL, DPD en GLS.
Zo rijden er mensen die geen werk hebben maar wel een uitkering ontvangen in bezorgbusjes rond, voeren chauffeurs zonder geldige verblijfspapieren werk uit en worden fictieve ondernemingen ingezet om geld weg te sluizen.
Misstanden
De afgelopen anderhalf jaar onderzocht de Inspectie ruim tachtig koeriersbedrijven en onderaannemers die de vier grote postbedrijven inhuren om hun pakketten te bezorgen. De aanleiding voor het onderzoek waren meldingen over misstanden. Dat onderzoek is nog niet afgerond en blijft volgens een woordvoerder van de Inspectie net zo lang doorgaan tot er geen misstanden meer zijn.
De Inspectie wil dat de vier grote postbedrijven hun verantwoordelijkheid nemen. ,,Wat wij horen is dat de contracten met de aannemers goed zijn. Maar daar gebeurt het niet. Het gaat mis bij de onderaannemers”, aldus de woordvoerder. De Inspectie heeft de postbedrijven een brief gestuurd om over de misstanden te praten. Alleen PostNL is daar vooralsnog op ingegaan.
PostNL laat weten elk jaar op misstanden te controleren bij de bedrijven waarmee zij samenwerken voor pakketbezorging. Die moeten onder meer transportvergunningen hebben. Twaalf van de bedrijven wilden niet meewerken met de controle en zegden zelf de samenwerking met PostNL op. Met vier bedrijven is de samenwerking beëindigd, omdat ze niet konden aantonen dat ze de zaken op orde hadden, aldus de PostNL-woordvoerder.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bezorgers PostNL, DHL en DPD hebben er een concurrent bij: Budbee
Pakketbezorgers als PostNL, DHL en DPD hebben er een concurrent bij: Budbee, een jong bedrijf uit Zweden dat sinds een jaar ook online bestellingen bezorgt in Nederland. Jørgen Höppener (30) leidt de bezorgdienst in ons land. -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
PREMIUMReportage
Op pad met postbezorger Leon: ‘Vandaag lever ik 217 pakketten af op 133 adressen’
Voor de pakketbezorgers van Nederland is het bijna elke dag kerst. Tenminste, als je uitgaat van het aantal pakketten dat ze sinds de coronacrisis bezorgen. De drukke periode die vergelijkbaar is met de dagen voor Kerstmis of Sinterklaas, duurt al bijna een half jaar. We rijden mee met Leon de Pree, pakketbezorger voor PostNL. ,,Als ik thuis m'n ogen sluit, val ik meteen in slaap.’’ -
PREMIUMNeste
‘De brandstofmotor is niet de vijand, dat is CO2’
Hernieuwbare diesel, gemaakt van onder andere oud frituurvet, kan de CO2-uitstoot van bussen en vrachtwagens tot 90 procent verminderen, stelt producent Neste. Het bedrijf wil de productie verdubbelen.
-
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
1
Nederlandse inflatie in april licht gedaald
De inflatie in Nederland is in april wat minder sterk gestegen dan een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ligt de inflatie deze maand op 11,2 procent op jaarbasis. In maart gingen de consumentenprijzen nog met 11,7 procent omhoog. -
met video3
Opnieuw honderden Nederlandse miljoenen naar luchtvaartconcern Air France-KLM
Nederland steekt opnieuw geld in luchtvaartgroep Air France-KLM. De staat wil zo zijn belang van 9,3 procent in de groep op peil houden. De staat betaalt 220 miljoen euro mee aan een kapitaalinjectie van in totaal 2,2 miljard euro.