Volledig scherm
© REUTERS

Modehuis Burberry wil rijke Chinezen aan de kleding krijgen via chatapp

Het luxe Britse modehuis Burberry, bekend van het ruitjespatroon, gaat met de Chinese eigenaar van de populaire chatapp WeChat, Tencent, in zee. De twee bedrijven gaan in China experimenteren met nieuwe winkelconcepten waarbij sociale media centraal staat.

De eerste stap in de samenwerking is de opening van een nieuwe winkel in de Chinese stad Shenzhen, waar het winkelend publiek wordt verleid om selfies te maken en die te posten op WeChat. De winkel wordt uitgerust met enorme spiegels, imposante trappen, muurschilderingen en kunstwerken om dat zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Burberry hoopt via WeChat zijn naamsbekendheid in China te vergroten. Het modehuis zocht in het verleden wel vaker de samenwerking op met technologiebedrijven. Zo gebruikt het Facebook voor zijn marketingactiviteiten en verkoopt het een deel van zijn collectie via Instagram.  

In China zijn deze twee online platformen verboden, vandaar de samenwerking met Tencent. Betere prestaties in China kan het Britse Burberry goed gebruiken. Afgelopen halfjaar zag het modehuis zijn omzet in Hongkong met dubbele cijfers krimpen vanwege de onrust daar. De totale omzet en bedrijfsresultaat gingen overigens wel omhoog.

Luxemerken richten hun pijlen al wat langer op China. Volgens een onderzoek van consultant Bain & Company domineert China de luxescène. De voorspelling is dat tegen het jaar 2025 de Chinese klanten liefst 45 procent van de wereldwijde luxemarkt voor hun rekening nemen. Naar verwachting zal de luxesector tegen die tijd goed zijn voor 320 tot 365 miljard euro.

  1. Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft

    Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptoban­kier opgraaft

    In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden.