Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Nederland verdient 25,5 miljard aan export naar Verenigd Koninkrijk

Nederland heeft vorig jaar meer verdiend aan export naar het Verenigd Koninkrijk dan een jaar eerder. De verdiensten stegen stegen 4 procent tot 25,5 miljard euro, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een voorlopige schatting. Daarmee zijn de Britten op de Duitsers na de belangrijkste handelspartners van ons land.

In totaal bedroeg de exportwaarde naar het Verenigd Koninkrijk bijna 60 miljard euro. De verdiensten worden berekend door de importkosten voor onder andere grondstoffen, halffabricaten of tussenproducten af te trekken van die totale exportwaarde. Daaruit komt naar voren dat export naar het Verenigd Koninkrijk goed is voor 3,3 procent van het Nederlandse bbp, aldus het CBS.

Schade door brexit

Gezien het grote economische belang van het Verenigd Koninkrijk reageerden ondernemers vorige maand opgetogen op het uitstel van de deadline van de brexit. Een chaotisch vertrek van de Britten, zonder goede afspraken over wederzijdse handel, zou de Nederlandse economie aanzienlijke schade kunnen opleveren.

Diensten die werden verleend in het Verenigd Koninkrijk leverden Nederland vorig jaar iets meer op dan goederenuitvoer. Vooral in diensten voor de olie- en gaswinning zat groei ten opzichte van 2017. Belangrijke exportgoederen van Nederlandse makelij zijn groenten, vlees, bloemen en olieproducten. Daarnaast worden veel door Nederland geïmporteerde producten weer in het Verenigd Koninkrijk verkocht, zoals telefoons of medicijnen.

  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’