Nederland zorgt wereldwijd voor 40 miljard euro aan natuurschade
Nederland veroorzaakt voor 40 miljard euro schade aan de biodiversiteit door water- en luchtvervuiling, landgebruik en klimaatverandering. Meer dan de helft van de schade wordt in het buitenland aangericht.
Dat blijkt uit een studie van ABN Amro naar de kosten van het verdwijnen van biodiversiteit. Een gezonder en diverse natuur levert de samenleving zogenoemde ecosysteemdiensten. Dat gaat onder andere over voedsel, medicinale ingrediënten en koolstofopslag. Maar ook om het filteren van lucht en water en recreatieve diensten.
Minder biodiversiteit kan ook leiden tot het verdwijnen van insecten die nodig zijn om planten te bestuiven, wat tot een verdere afname van biodiversiteit leidt. Aan die diensten is een waarde te hangen. Zo kan de schade berekend worden van het verlies aan biodiversiteit. De 40 miljard euro schade komt neer op 2300 euro per inwoner.
Kap regenwoud
Het grootste deel van de kosten wordt in het buitenland gemaakt. Dan gaat het bijvoorbeeld om de kap van regenwoud om veevoer te telen voor Nederlands vee, of de aanleg van palmolieplantages. Maar ook watervervuiling door de productie van rundvlees in Argentinië. Dat zorgt ervoor dat de Nederlandse landbouw en voedingsmiddelenindustrie verantwoordelijk is voor bijna een kwart van alle schade.
Zij zijn niet de enige grote vervuilers. Ook de industrie doet een flinke duit in het zakje. Maar ook sectoren als de zakelijke dienstverlening en IT zorgen voor afnemende biodiversiteit. Dat komt dan bijvoorbeeld omdat ze veel energie verbruiken en er zeldzame metalen gebruikt worden in de apparatuur. Het delven van die zeldzame metalen zorgt eerder in de keten voor afname van de biodiversiteit.
Consumenten
Het zijn niet alleen de producenten die bijdragen aan verminderde biodiversiteit. Consumenten die het duurdere, duurzaam geproduceerde voedsel laten liggen dragen ook bij aan de verminderde biodiversiteit.
De bank ziet verschillende mogelijkheden om het probleem aan te pakken. Zo moeten de werkelijke kosten verrekend worden in de producten. Nu gebeurt dat niet, een van de redenen dat milieuvervuilende producten goedkoper zijn dan duurzame. Door de milieukosten wel mee te nemen in de producten betaalt de afnemer voor die schade.
Actie
Maar het begint allemaal bij kennis. Duidelijk moet zijn wat de impact op biodiversiteit is van bijvoorbeeld soja uit Brazilië of kunstmest uit Belarus. Dan kunnen met de producent afspraken gemaakt worden om de negatieve invloed te verkleinen. Zeker als daar financieel voordeel tegenover staat, zal die bereidheid groter zijn.
Daarnaast adviseert de bank om met kleine, concrete stappen te beginnen. Die leveren direct voordeel op en dat motiveert. Maar zeker zo belangrijk is dat overheden bedrijven gaan dwingen om direct actie te gaan ondernemen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Topman FrieslandCampina wordt nieuwe baas Unilever
Was- en levensmiddelenconcern Unilever krijgt weer een Nederlander als topman. Hein Schumacher, de huidige baas van zuivelbedrijf FrieslandCampina, neemt in juli het roer over van de Brit Alan Jope. -
3
Fleecedekens, pantoffels en toiletpapier vliegen de winkels uit bij Action
Hoe meer ellende, hoe beter voor de Action lijkt wel. De koopjesketen profiteerde volop van de energiecrisis en hoge inflatie. -
PREMIUM
Shell bijt van zich af in discussie over recordwinst
De recordwinst van Shell roept heftige emoties op. Maar het bedrijf is zich van geen kwaad bewust. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
PREMIUM1
Garnalenvissers voelen zich verraden na ‘oorlogsverklaring’: ‘Toekomst behoorlijk onzeker’
Voor de garnalenvissers in Harlingen voelt het als verraad. Net nu ze aan de slag kunnen met de aangescherpte stikstofeisen, krijgen ze kritiek van vijftien natuurorganisaties. Die willen de garnalenvisserij voorgoed de nek omdraaien.
-
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
-
-
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
PREMIUM
Pensioenbaas Jos Brocken moest knokken tegen kortingen
Na 16 jaar bij pensioenfonds PMT, waarvan de laatste vijf jaar als bestuursvoorzitter, stopt Jos Brocken bij PMT. Vijf jaar moest hij knokken om dreigende verlaging van de pensioenen af te wenden, maar in zijn laatste dagen kon hij nog twee keer de pensioenen verhogen.