Oudere zoekt naar geld in haar portemonnee.
Volledig scherm
Oudere zoekt naar geld in haar portemonnee. © ANP

Nederlands pensioenstelsel bovenaan globale ranglijst: ‘Beste ter wereld’

Ondanks de dreigende kortingen is het Nederlandse pensioenstelsel opnieuw uitgeroepen tot het beste van de wereld. Adviesbureau Mercer zette Nederland in zijn Global Pensions Index net als vorig jaar bovenaan.

In 2017 was Denemarken net iets hoger geklasseerd. Dat land staat nu tweede en is na Nederland het enige andere land dat een ‘A’ krijgt voor de mate van financiële stabiliteit die het stelsel biedt na pensionering. De meeste werknemers genieten een pensioen gebaseerd op het gemiddelde inkomen.

De top tien wordt verder gevuld door de landen Australië, Finland, Zweden, Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Canada, Chili en stadstaat Singapore. Zij scoren allen een ‘B’. Japan, dat op plek 31 staat, scoort een ‘D’. De belangrijkste aanbeveling voor het land is het verhogen van de pensioenleeftijd, gezien de stijgende levensverwachting.

Stijgende levensverwachting

Mercer bekijkt in het onderzoek de pensioenstelsels van 37 landen die gezamenlijk bijna twee derde van de wereldbevolking bevatten. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken of de deelnemers er beter van worden, of het stelsel houdbaar is en of er vertrouwen in het systeem is.

Het adviesbureau merkt op dat veel landen te maken hebben met een steeds ouder wordende bevolking. Dat zet druk op de publieke middelen. Volgens de Verenigde Naties heeft in 2070 een vijfde van de wereldbevolking de gepensioneerde leeftijd bereikt. Nu is dat nog 9 procent.

Verplicht minimum instellen

Thailand bezet de laatste plek in de lijst. Het Aziatische land zou, aldus Mercer, een verplicht minimumpensioen in moeten voeren en de ondersteuning van de allerarmsten moeten verhogen. Veel werknemers in Aziatische landen sparen te weinig voor hun pensioen in vergelijking met die in andere landen.

Volgens Mercer scoort het Nederlands pensioenstelsel hoog op het gebied toereikendheid, duurzaamheid en integriteit. Dat leidde tot een totaal van 81 van de 100 punten, 0,7 punten meer dan vorig jaar. Pensioenexpert Marc Heemskerk van adviesbureau Mercer beseft dat er veel te doen is rond het Nederlandse pensioenstelsel. ,,We zijn met elkaar kritisch, en dat is ook goed want alleen dan kun je de kwaliteit blijven borgen. Maar soms is het goed om door dit soort onderzoeken te beseffen dat we het wereldwijd gezien erg goed voor elkaar hebben.”

 Ruimte voor verbetering is er op het vlak van schulden van huishoudens, die relatief hoog zijn. Dat noemt Heemskerk opvallend. ,,Goed gevulde pensioenpotten brengen klaarblijkelijk meer vertrouwen om schulden aan te gaan.” Ook in Denemarken hebben huishoudens relatief veel schulden, waarvan hypotheekschulden de hoofdmoot vormen.