Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Nederlandse economie groeit mede doordat consumenten veel uitgeven

De Nederlandse economie heeft een goed tweede kwartaal achter de rug. De economische groei is gelijk aan die van de afgelopen kwartalen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee is Nederland een stuk beter af dan buurland Duitsland. Onze oosterburen maakten vanochtend bekend dat de economie van het land is gekrompen, vooral door internationale handelsconflicten en de vertraging van de wereldeconomie.

In Nederland is daar weinig van te merken. De groei is vooral te danken aan bedrijfsinvesteringen. Zo werd er meer geld gestoken in woningen, gebouwen, machines en vervoersmiddelen zoals vliegtuigen. 

En niet alleen het bedrijfsleven, ook de consument droeg bij aan de groei. Volgens het CBS gaven consumenten in het tweede kwartaal van dit jaar 1,7 procent meer uit aan voeding, goederen en diensten dan in het tweede kwartaal van 2018. Hun geld staken ze vooral in elektronica, kleding en spullen voor de inrichting van het huis.  

Ook opvallend is dat onze export geen last heeft gehad van internationale strubbelingen. Onze export steeg met ruim 3 procent ten opzichte van een jaar eerder, wat een sterkere stijging is dan de import. In juni groeide vooral de export van aardolieproducten, machines en chemische producten. Al met al steeg de groei het vorig kwartaal met 1,8 procent in vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar. Ten opzichte van de voorgaande drie maanden noteerde onze economie een groei van 0,5 procent. 

Duitsland krimpt

In Duitsland zijn de kaarten anders geschud. Volgens cijfers die het Duitse statistiekbureau eerder vanochtend naar buiten heeft gebracht, heeft de grootste economie van Europa last van de de impact van de internationale handelsconflicten en de vertraging van de wereldeconomie. De economie kromp in het tweede kwartaal ten opzichte van een kwartaal eerder. Volgens het statistiekbureau kwam die uit op 0,1 procent, tegen een groei van 0,4 procent in het eerste kwartaal van het jaar. 

Op jaarbasis kwam de voornamelijk op export gerichte Duitse economie tot stilstand, waar die in de voorgaande periode nog met 0,6 procent groeide. Vooral de buitenlandse handel drukte op de economische prestaties van Duitsland. De uitvoer van goederen en diensten daalde sterk. 

Behalve de aanhoudende handelsvete tussen de VS en China speelt ook onzekerheid over de brexit met name de Duitse industrie parten. De omvangrijke Duitse auto-industrie heeft daarnaast te maken met de overgang naar elektrische mobiliteit. Daartegenover trokken Duitse consumenten wel vaker de portemonnee voor allerlei aankopen, maar ondertussen lijken de consumentenbestedingen terug te lopen.

Einde gouden decennium

Analisten van ING bestempelen de economische neergang in Duitsland als het einde van een gouden decennium. ING vindt de stagnatie niet het meest schrikbarende bericht gelet op de voorbije periode van sterke groei. Zorgwekkender is volgens de kenners de afzwakking van de binnenlandse economie. Op zowel de korte als de lange termijn zijn volgens de bank maatregelen gewenst. Zo zou Duitsland meer werk moeten maken van onder meer digitalisering, verduurzaming, energietransitie, infrastructuur en onderwijs.