Nieuwe baas Air France-KLM nu al gewaarschuwd: stakingen dreigen

De nieuwe baas van Air France-KLM, de Canadees Ben Smith, zit nog niet eens op zijn post of de eerste waarschuwing in zijn richting is al afgegeven. De Franse vakbond CGT eist van de nieuwe bestuursvoorzitter dat hij ingaat op de looneisen van het personeel van Air France. Zo niet, dan zijn nieuwe stakingen onvermijdelijk.

Smith werd gisteravond gepresenteerd als de opvolger van Jaen-Marc Janaillac. Die struikelde in mei over het loonconflict met vliegers van Air France. Meerdere Franse vakbonden zijn verbolgen over het feit dat de nieuwe baas geen Fransman is. Vakbonden komen op 27 augustus bijeen om te praten over vervolgstappen in het loonconflict bij Air France. Eerdere stakingen zadelden het bedrijf op met honderden miljoenen aan kosten en de nodige schade aan het imago.

Een zegsman van CGT zegt te volharden in eerdere eisen. ,,Als Smith niet in staat is om de dialoog met bonden bij Air France aan te gaan, dan zijn acties onvermijdelijk." Hij wees ook op de angst dat het bedrijf meer en meer inzet op goedkopere divisies, wat uiteindelijk zal leiden tot lagere salarissen voor personeel.

Smith wacht de zware taak om kosten te besparen, terwijl er ook operationeel verbeteringen moeten worden doorgevoerd. Ook zal hij vakbonden tevreden moeten houden. Dit alles terwijl de Franse staat als grote aandeelhouder over de schouder meekijkt.

Volledig scherm
Ben Smith werd gisteren gepresenteerd als nieuwe bestuursvoorzitter van Air France-KLM. © AP

Smith bij Air Canada

Smith redde eerder Air Canada van een faillissement. In 2002 trad hij aan, en voerde een snelle internationale uitbreiding door. Ook haalde hij piloten van de Canadese luchtvaartmaatschappij in 2012 over om een tienjarig akkoord te tekenen, zodat er ruimte kwam voor nieuwe prijsvechter Rouge. Die budgetmaatschappij kwam vanzelfsprekend wel met lagere lonen en magere arbeidsvoorwaarden. Dat Smith met dergelijke stappen naam maakte, stemt de Fransen mogelijk angstig.

Een aantal vakbonden, waaronder de Franse pilotenvakbond SNPL, de belangrijkste vertegenwoordiger van Air France-piloten, is fel gekant tegen de benoeming van de Canadees. De bond pleitte recent nog voor tussenkomst van de Franse president Emmanuel Macron, opdat de kandidaten een 'onpartijdige behandeling' zouden krijgen.

Smith wordt uiterlijk per 30 september de nieuwe bestuursvoorzitter van Air France-KLM. Geruchten over Smith als opvolger van de in mei opgestapte Jean-Marc Janaillac deden al langer de ronde. Tot het moment dat Smith het roer overneemt, houdt Air France-KLM vast aan de huidige structuur, met niet-uitvoerend voorzitter Anne-Marie Couderc aan het roer.

Nederlandse acties

Bij de Nederlandse tak is ook onrust, maar dan om een andere reden. Er is al lange tijd een discussie gaande tussen KLM en piloten over betere arbeidsvoorwaarden. Vakbond VNV dreigt nu met acties, omdat deze ontevreden is met het laatste voorstel dat KLM gisteravond heeft gedaan. Hoe de acties eruit komen te zien, maakte de bond niet bekend.