Nieuwe technologie ChatGPT nog niet warm ontvangen op werkvloer: ‘We moeten ermee aan de slag’
Nieuwe technologieën als ChatGPT beloven het werk drastisch te veranderen, maar de meeste werkgevers en werknemers lijken er nog niet warm voor te lopen, zo komt naar voren in een CNV-onderzoek onder 3000 werkenden.
Accountantskantoor PwC is eerder een uitzondering dan de regel: vorige week kondigde het bedrijf aan gebruik te gaan maken van robots voor fiscaal en juridisch advies. Het gaat samenwerken met Harvey, een start-up op het gebied van kunstmatige intelligentie.
Het idee is om zo een deel van het juridische werk te automatiseren en te verbeteren. Het eindresultaat blijft wel gewoon gecontroleerd en beoordeeld worden door PwC-professionals, benadrukt het bedrijf.
PwC loopt hierin duidelijk voorop. Want volgens onderzoek van CNV onder 3000 werkenden zijn veel bedrijven er nog niet mee bezig. Een meerderheid van de werkgevers biedt zijn personeel bijvoorbeeld geen ruimte om met nieuwe technologie als ChatGPT en Bing te experimenteren en 60 procent van de werkgevers reikt zijn medewerkers geen hulpmiddelen aan om nieuwe technologie in hun dagelijkse werk toe te passen.
Tegelijkertijd staan ook lang niet alle werkenden te springen. Zo verwacht 43 procent van de werkenden dat deze technologie leidt tot minder mensgerichte dienstverlening en 39 procent vreest voor zijn privacy. Bijna 1 op de 5 maakt zich zorgen over de technologisering en digitalisering van de werkplek.
Aan de slag
Volgens Piet Fortuin, CNV-voorzitter, moeten werkgevers en werknemers niet achterover leunen, maar net als PwC tot actie overgaan. ,,Linksom of rechtsom gaat deze nieuwe technologie ons werk in de toekomst sterk bepalen. We moeten hier dus mee aan de slag.”
Zo roept hij werkgevers op medewerkers opleidingen te laten volgen buiten hun vakgebied, zodat ze beter voorbereid zijn op de toekomst. Een meerderheid biedt daar nu nog geen ruimte voor, blijkt ook uit het CNV-onderzoek.
En als het aan hem ligt, ontwikkelen werkgevers samen met hun werknemers een visie over het gebruik van nieuwe technologieën in hun dagelijkse werk. ,,Wat doe je zelf en welk werk neemt technologie over? Hoe voorkomen we dat technologie straks de baas is over ons werk en denken? Werkgevers en werknemers moeten aan de slag met deze vraagstukken, voordat de technologie met ons aan de slag gaat.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
PREMIUMColumn2
Sandra (56) zag haar droom uiteenspatten: juf word je blijkbaar niet zomaar...
Sandra (56) wil juf worden, maar echt alles zit tegen. Ze zoekt hulp bij Anne-Marije Buckens (34) die ruim tien jaar een bedrijf heeft waarmee ze 50 plussers aan werk helpt. -
PREMIUM
‘Nog dit jaar eerste schip met groen waterstof in Rotterdamse haven’
De revolutie naar de waterstofeconomie is begonnen. Nog voor de zomer vaart de eerste tanker met duurzaam geproduceerde waterstof de Rotterdamse haven in. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
DNB-president Knot waarschuwt voor hogere lonen: ‘Met zulke looneisen blijft de inflatie hardnekkig’
Wat vinden we belangrijker, behoud van koopkracht, of behoud van onze baan. Voor die ongemakkelijke keuze komen we misschien te staan, waarschuwde Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank. De vakbonden vinden dat onzin.
-
PREMIUM22
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
-
-
PREMIUMChatGPT
Miljoenen mensen in de ban van slimste tekstrobot ooit: ‘Ongelooflijk verbaasd over wat kan’
ChatGPT houdt ons bezig. Miljoenen mensen zijn wereldwijd aan de slag met de slimste chatbot ooit. Ze verkennen het revolutionaire zoekprogramma dat alle encyclopedieën van de wereld uit zijn hoofd kent, plus alle relevante stukken op internet. En die dat alles ook nog op de meest gebruiksvriendelijke manier uitserveert. ,,Qua taal is dit ding echt ongelooflijk goed.” -
PREMIUM
Klimaatactivisten verstoren aandeelhoudersvergaderingen: heeft dat zin?
De anders zo saaie aandeelhoudersvergaderingen van ING en andere grote bedrijven worden tegenwoordig regelmatig verstoord door klimaatactivisten, die vinden dat multinationals veel te vervuilend zijn. Bekende Nederlanders als Carice van Houten of Bénédicte Ficq komen opdraven en stellen lastige vragen. Activisten denken dat het succes heeft, maar wat vinden de directeuren er van?
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJacques De Graaf
Michel Fijen