Volledig scherm
© anp

Odfjell voelt Rotterdams olielek in resultaat

Tankopslagbedrijf Odfjell heeft het afgelopen kwartaal afgesloten met verlies. Het bedrijf had onder meer last van het grote olielek in de haven van Rotterdam. Daarnaast kampt het Noorse bedrijf met een zwakke markt voor chemicaliënvervoer.

Het verlies van Odfjell liep in het derde kwartaal op tot 31,2 miljoen euro, tegenover een min van 10,5 miljoen euro een jaar eerder. De totale omzet daalde met 3 miljoen euro tot 233,7 miljoen dollar.

In juli lekte ruim 200 ton stookolie uit de door Odfjell geëxploiteerde tanker Bow Jubail in de Rotterdamse haven, waardoor een gedeelte van de haven gesloten moest worden. Daardoor was een aantal terminals niet bereikbaar en kwam er minder geld binnen. Over de afwikkeling van het olielek zegt het bedrijf niets in zijn kwartaalbericht.

Het Havenbedrijf Rotterdam schatte de kosten voor het opruimen van de olie in de Rotterdamse haven na het ongeluk op zeker 80 miljoen euro. De rekening ging naar de rederij van het schip, het Noorse Odfjell.

Onderzoek

De Onderzoeksraad voor Veiligheid startte een verkennend onderzoek naar de olielekkage. Het onderzoek kwam er om twee redenen: De omvang van de milieuschade en de vraag hoe het ongeval heeft kunnen ontstaan.

De Bow Jubail botste zaterdag 23 juni in het Botlekgebied op een steiger. Door een gat in de tank kwam 217 ton stookolie in het water terecht. Als gevolg daarvan kwamen vogels en schepen onder de smurrie te zitten. De schepen mochten pas weer varen als ze waren schoongemaakt. Dat duurde in sommige gevallen weken. ,,Handwerk met de hogedrukspuit en een bezem.”

Door het lek raakten honderden dieren besmeurd met olie, voornamelijk zwanen. De vele zwanen werden in een noodopvang schoongemaakt met de hulp van vrijwilligers.