Olieprijs daalt dankzij onrust in China tot laagste van dit jaar, ook benzine weer goedkoper
De prijs van olie, en daarmee ook bijvoorbeeld benzine, is flink gedaald door de onrust in China. De prijsstijging door de oorlog in Oekraïne is verdwenen, en een vat olie kost nu weer net zoveel als in december vorig jaar. De gemiddelde prijs voor een liter Euro95 (E10) in Nederland is gezakt tot onder de 1,80 euro.
De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte vanochtend met 3 procent tot 73,98 dollar. Brentolie uit Groot-Brittannië, waarop de Europese prijs wordt gebaseerd, werd 2,9 procent goedkoper op 81,24 dollar per vat.
De groeiende weerstand tegen het strenge coronabeleid in de tweede economie van de wereld leidde er in meerdere Chinese steden toe dat mensen de straat opgingen in een protestgolf die ongekend is voor Chinese begrippen. De problemen tasten ook de risicobereidheid van investeerders aan en zorgen ook voor troebele vooruitzichten voor de energievraag.
Ook Chinese studenten gingen de straat op om te protesteren tegen het zero covid-beleid:
China is de grootste olie-importeur ter wereld. De protesten tegen het strenge coronabeleid in het land veroorzaakten een uitverkoop in grondstoffen. Ook werd de dollar een toevluchtsoord voor investeerders. De hogere dollarprijs maakt grondstoffen weer minder aantrekkelijk om in te investeren.
Grote schommelingen
De olieprijs kent een tumultueuze twaalf maanden met grote schommelingen. Dat is mede onder invloed van de oorlog in Oekraïne, aangescherpt beleid van centrale banken om de inflatie te bestrijden en de niet aflatende pogingen van China om corona uit te roeien. De afgelopen dagen waren diplomaten van de Europese Unie ook verwikkeld in besprekingen over een prijsplafond voor Russische olie.
Goedkoper tanken
Ook aan de pomp in Nederland is de aanhoudende daling van de olieprijzen te merken. De adviesprijs voor een liter Euro95 ligt volgens consumentencollectief UnitedConsumers op 1,943 euro. Voor een liter diesel is dit 1,916 euro. De brandstofprijzen doken eerder deze maand onder de 2 euro en zijn sindsdien dus verder gedaald. Aan de meeste pompen betaal je een stuk minder. Volgens de ANWB ligt de gemiddelde prijs voor Euro95 in ons land nu op 1,794 euro. Voor Diesel betaal je gemiddeld 1,785.
In juni dit jaar piekte de prijs voor benzine nog op ruim 2,50 euro per liter. Diesel stond in maart, kort na de Russische inval in Oekraïne op 2,375 euro per liter. Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen. Doorgaans betalen automobilisten die prijzen alleen langs de snelweg.
Ook beurzen en crypto dalen
Cryptomunten als bitcoin en ethereum zijn gedaald als gevolg van de onrust in China. Door het aanzwellende protest van de bevolking tegen het coronabeleid in de tweede economie van de wereld neemt ook de onrust op de financiële markten toe.
Bitcoin, de grootste token, verloor volgens de website Coinmarketcap, die de prijzen van digitale munten op verschillende beurzen bijhoudt, vanochtend 2,5 procent van zijn waarde en werd verhandeld op ongeveer 16.170 dollar. Ethereum zakte bijna 4 procent, terwijl solana, avalanche en dogecoin nog grotere verliezen leden.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
na dodelijke brand
BBC-journalist opgepakt bij zeldzame massaprotesten in China tegen coronabeleid en president Xi
In verschillende steden in China zijn felle protesten uitgebroken tegen het strenge coronabeleid. Aanleiding is een brand in de stad Urumqi in de provincie Xinjiang, waarbij donderdag tien doden vielen. In onder meer Peking, Sjanghai en Wuhan gingen mensen de straat op en eisten het vertrek van president Xi Jinping. -
Topman FrieslandCampina wordt nieuwe baas Unilever
Was- en levensmiddelenconcern Unilever krijgt weer een Nederlander als topman. Hein Schumacher, de huidige baas van zuivelbedrijf FrieslandCampina, neemt in juli het roer over van de Brit Alan Jope. -
PREMIUM8
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM
Britse trots Rolls-Royce verkeert in doodsnood
Rolls-Royce staat op de rand van de afgrond. Het Britse vlaggenschip krijgt van investeerders een laatste kans om beterschap te tonen. -
met video
Felle protesten in China na dodelijke flatbrand: deuren waren op slot vanwege strenge lockdown
Een flatbrand in China waarbij zeker tien mensen de dood vonden, leidt tot felle protesten tegen de coronamaatregelen in de stad Urumqi. Vanwege de strikte lockdown waren deuren in het gebouw gesloten. Daardoor konden veel bewoners niet weg. De meeste slachtoffers zouden Oeigoeren zijn.
-
Personeel regiotreinen staakt ook, werkgevers boos: ‘dit is alleen maar ledenwerving van de vakbond’
Treinpersoneel in het streekvervoer sluit zich volgende week aan bij de eerder aangekondigde meerdaagse staking in het regionaal vervoer. Dat meldt vakbond FNV. Donderdag staakte het personeel ook al voor betere arbeidsvoorwaarden, waaronder een hoger loon. -
-
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
5 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerA Bulten
Henk Houwers
berrie den vossen
Francis Wally
Guus Smolders