Volledig scherm
PREMIUM
© Sandra Philippen. © Joost Hoving

Onze navelstreng met Duitsland wordt losser

De week van PhlippenSandra Phlippen is hoofd Nederland bij het economisch bureau van ABN Amro en universitair docent aan de Erasmus School of Economics.

Het is een vrij dun lijntje waarop we balanceren met onze economie, maar vooralsnog houden we stand. In de kranten lees je dezer dagen vooral waarom we er elk moment af kunnen donderen, met teksten als: ‘De economie groeide het tweede kwartaal een half procent, maar hoe lang houden we dat nog vol, want….’ En dan volgen de geijkte dreigingen van de handelsoorlog, de no deal-brexit en de Italiaanse schulden en sinds deze week komt daar de krimpende Duitse economie bij. Vooral die laatste maakt ons bang, want ‘Als Duitsland niest, wordt Nederland verkouden’, luidt het aloude gezegde.

  1. Voormalig Boeing-manager: Ramptoestel 737 MAX moest zo goedkoop en snel mogelijk de lucht in

    Voormalig Boei­ng-manager: Ramptoe­stel 737 MAX moest zo goedkoop en snel mogelijk de lucht in

    Boeings zorgenkindje, de 737 MAX, staat al bijna een jaar aan de grond. Bij twee ongelukken met het gloednieuwe toestel kwamen 346 mensen om het leven. Technische malheur zorgde keer op keer voor nieuwe vertraging bij testen met het vliegtuig. Vorige maand liet de vliegtuigbouwer weten het kalenderjaar met verlies af te sluiten. Voor het eerst in ruim 20 jaar ging Boeing voor 1 miljard het rood in. Nu blijkt dat ook bij de ontwikkeling van het toestel geld mogelijk een fatale rol heeft gespeeld, meldt televisieprogramma Zembla vanavond.