Volledig scherm
PREMIUM
© Sandra Philippen. © Joost Hoving

Onze navelstreng met Duitsland wordt losser

De week van PhlippenSandra Phlippen is hoofd Nederland bij het economisch bureau van ABN Amro en universitair docent aan de Erasmus School of Economics.

Het is een vrij dun lijntje waarop we balanceren met onze economie, maar vooralsnog houden we stand. In de kranten lees je dezer dagen vooral waarom we er elk moment af kunnen donderen, met teksten als: ‘De economie groeide het tweede kwartaal een half procent, maar hoe lang houden we dat nog vol, want….’ En dan volgen de geijkte dreigingen van de handelsoorlog, de no deal-brexit en de Italiaanse schulden en sinds deze week komt daar de krimpende Duitse economie bij. Vooral die laatste maakt ons bang, want ‘Als Duitsland niest, wordt Nederland verkouden’, luidt het aloude gezegde.

  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’