Volledig scherm
Ook medewerkers op Schiphol doen maandag mee met het pensioenprotest. © ROBIN UTRECHT

Ook Schipholmedewerkers doen maandag mee met pensioenprotest

Meerdere bedrijven op Schiphol gaan maandagmiddag actievoeren voor een goed pensioen, meldt vakbond FNV. Werknemers in de beveiliging, passagiers- en bagageafhandeling leggen hun werk voor 66 minuten neer. Ze voegen zich in het rijtje van stakende medewerkers van onder andere NS en regionale vervoersbedrijven. Schiphol is niet bang voor uitvallen van vluchten. 

Schoonmakers gaan de hele dag staken, vanaf middernacht. De actievoerders vragen om een goed pensioen. Ze willen onder meer een bevriezing van de AOW-leeftijd op 66 jaar en het schrappen van een boete voor mensen die eerder stoppen, omdat ze zwaar werk verrichten. Daarnaast moeten pensioenen met de lonen meestijgen. Ook zelfstandigen en mensen met een onzeker contract moeten een pensioen kunnen krijgen.

Honderden hebben zich volgens de bond actiebereid verklaard. Sommige actievoerders vertrekken vervolgens naar de landelijke pensioendemonstratie op het Malieveld in Den Haag. Medewerkers van KLM blijven wel gewoon aan het werk. FNV verwacht niet dat passagiers vluchten zullen missen door de acties.

De werkonderbreking is maandagmiddag van 12:30 uur tot 13:36 uur, 66 minuten precies. Volgens een woordvoerder van Schiphol is er geen sprake van vluchten die zullen uitvallen. ,,Het is een redelijk drukke periode, maar niet de grootste piek van de dag’’, zegt de woordvoerder. Schiphol geeft aan dat wanneer je vlucht rond het tijdstip van de werkonderbreking vertrekt het handig is om eerder naar de luchthaven te komen.

Hinder op spoor en wegen

De ochtendspits wordt volgens de ANWB ‘heel druk’ door de pensioenacties. En het gaat ook nog eens regenen. Het openbaar vervoer ligt van 06.00 tot 07.06 uur 66 minuten stil, omdat de bonden willen dat de pensioenleeftijd op 66 jaar blijft. Verwacht wordt dat veel forenzen kiezen voor de auto, aldus de ANWB.

Naast bestuurders in het stads- en streekvervoer leggen ook medewerkers van de NS hun werk neer. Spoorbonden CNV, FNV en VVMC houden ’s ochtends vroeg een werkonderbreking om te pleiten voor handhaving van de pensioenleeftijd op 66 jaar. Vanaf het begin van de dienst tot aan 07.06 uur rijden geen treinen, meldt de onderhandelaar van vakbond CNV Vakmensen.

Ook na dat tijdstip is volop hinder op het spoor te verwachten, omdat dan pas wordt opgestart en de treinenloop op gang moet komen. De NS waarschuwt treinreizigers dat er op maandagochtend landelijk veel hinder zal ontstaan door de acties en directeur Roger van Boxtel adviseert forenzen daarom om thuis te werken als dat kan.

  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’