Volledig scherm
voormalig voorzitter van Nissan Carlos Ghosn is door Japan aangeklaagd. © AFP

Oud-voorzitter van Nissan Carlos Ghosn aangeklaagd in Japan

Carlos Ghosn, de opgepakte voormalig voorzitter van Nissan, is in Japan aangeklaagd vanwege valse verklaringen in financiële rapporten van het bedrijf. Zijn assistent Greg Kelly is hetzelfde misdrijf ten laste gelegd. 

Als Ghosn schuldig wordt bevonden kan hij een celstraf krijgen tot tien jaar plus een boete. Nissan is ook aangeklaagd voor het overtreden van de financiële wet in Japan en dreigt een boete te krijgen. 

De ex-voorzitter van de autofabrikant wordt van meer misdrijven verdacht door de Japanse aanklager. Ghosn werd drie weken geleden opgepakt omdat Japan denkt dat hij een te laag inkomen heeft opgegeven tussen 2011 en 2015.

Klokkenluider

De vermeende belastingfraude door Ghosn en Kelly kwam volgens Nissan aan het licht na een intern onderzoek, dat werd geopend naar aanleiding van een klokkenluider.

De 64-jarige Ghosn is op papier nog steeds topman van de Frans-Japanse auto-alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi. Ook is hij nog altijd formeel baas van Renault.

  1. ‘Een mijlpaal’: aantal werklozen voor het eerst lager dan voor economische crisis

    ‘Een mijlpaal’: aantal werklozen voor het eerst lager dan voor economi­sche crisis

    Het aantal werklozen in Nederland is voor het eerst lager uitgekomen dan voor de economische crisis in 2008. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). ‘Een mijlpaal’, aldus minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Werkgevers zouden staan te springen om extra handen. ,,Ik heb goede hoop dat dat kansen biedt aan degenen die nu nog langs de kant staan”, zo zegt hij.