'Oude én nieuwe pensioenen moeten zekerheid bieden'
AMSTERDAM - Henk van der Kolk en Edith Snoey zijn resp. voorzitter van FNV-bondgenoten en voorzitter Abva Kabo FNV. Zij pleiten er in de Volkskrant voor het pensioensysteem zo aan te passen dat oude en nieuwe pensioenen bij elkaar worden gehouden.
Wij als vakbonden krijgen dagelijks vragen van leden waarom we het pensioensysteem moeten aanpassen. Het is dan ook pittige en belangrijke kost, waarover veel in de media verschijnt. Afgelopen week speelde bijvoorbeeld de juridische onmogelijkheid huidige pensioenrechten over te hevelen naar een nieuw systeem. Wij bepleiten nu een systeem dat dicht bij het huidige ligt.
De FNV heeft met werkgevers op andere, toekomstbestendige systemen gestudeerd. Vanuit onze positie als belangenbehartiger voor werkende en gepensioneerde Nederlanders vinden we het belangrijk dat een nieuw pensioensysteem aan een aantal voorwaarden moet voldoen.
De pensioenrechten die mensen tot nu toe hebben opgebouwd, moeten goed beschermd worden. Daarom moeten ze in één pensioensysteem blijven met de nieuwe opbouw. Dat is absoluut noodzakelijk om te voorkomen deze pensioenrechten (in totaal ruim 800 miljard euro) langzaam hun waarde verliezen. Alles wijst er op dat het overbrengen van alle opgebouwde pensioenen naar een nieuw, sterk afwijkend systeem onmogelijk is.
Een sterk afwijkend systeem leidt tot onzekerheid en biedt geen oplossing. Want de rechten apart houden in een 'oude regeling' zou een enorme aantasting van die rechten betekenen. De strenge eisen van De Nederlandsche Bank zouden het onmogelijk maken de koopkracht van deze gespaarde pensioenen ook maar enigszins op peil te houden. We hebben die 800 miljard niet bij elkaar gespaard om ze op deze manier in waarde te zien dalen.
We moeten dus zoeken naar aanpassingen van het pensioensysteem waarin oude en nieuwe rechten wél bijeen gehouden kunnen worden. Een systeem waarin verstandig belegd kan blijven worden, zodat met het rendement de koopkracht van pensioen redelijk behouden blijft. Dat blijft onze ambitie. Een systeem dat niet door te hoge buffereisen of lage rentecijfers uit de markt geprijsd wordt en slechts een heel laag pensioen garandeert. En dat een crisis beter kan opvangen. Hoe ziet dat er uit?
Wij pleiten voor aanpassingen in het huidige stelsel, of een stelsel dichtbij het huidige. Voor een stelsel dat nog steeds grote zekerheden biedt, maar iets minder dan het huidige. We kunnen niet álles garanderen als er tegenvallers door crises zijn. Dat wordt te duur en dan moeten de fondsen te grote geldreserves aanhouden die niet aan pensioen besteed kunnen worden. We kunnen beter een slimmere manier bedenken waarop we de gevolgen van een ernstige crisis, zoals die van 2008, kunnen opvangen.
Bijvoorbeeld door de gevolgen over een langere tijd (bijvoorbeeld tien jaar) te spreiden. Als de crisis snel voorbij gaat, zoals nu op pensioengebied, zijn de gevolgen ook beperkt. Daar komt bij dat we in deze crisis gemerkt hebben dat de pensioenrechten ook in het huidige systeem niet helemaal zeker zijn. Bij een aantal fondsen is een korting op pensioen en opgebouwde rechten toegepast.
In een systeem dat dicht bij het huidige blijft kunnen de oude en nieuwe rechten wel samen blijven en maken ze beide een goede kans op inflatiecorrectie (indexatie) zodat de koopkracht van ons pensioen zo goed mogelijk op peil blijft. Dat is onze ambitie. Het is dan aan de overheid om dat met een flexibel financieel toetsingskader mogelijk te maken. Ook de Tweede Kamer kan hierbij zijn rol spelen.
Mensen hebben behoefte aan zekerheid. Je wilt weten wat je naast je AOW nog ongeveer aan pensioen krijgt, en of je daarnaast zelf nog extra moet sparen voor je oude dag. We willen een zo groot mogelijke zekerheid in het nieuwe systeem. Misschien iets minder zeker dan nu, maar wel zo zeker dat mensen er vertrouwen in kunnen hebben. Natuurlijk willen we geen systeem waarin alles onzeker is.
We worden steeds ouder, maar we kunnen de pensioenpremie niet eindeloos laten stijgen. We gaan daarom uit van een 'stabiele premie' ook al neemt de levensverwachting nog verder toe. We moeten dus wat langer werken. Maar voor andere schommelingen die de prijs van pensioen verhogen, of voor verbeteringen van pensioenregelingen blijven wij aan de cao-tafel afspraken maken, waar ook werkgevers aan meebetalen. De risico's komen dus niet alleen bij werknemers te liggen, wij willen dat werkgevers blijven meedoen.
We willen ook dat het kabinet akkoord gaat met een betere verhoging van de AOW, zodat mensen die lang hebben gewerkt, soms in zware beroepen en met niet zoveel pensioen, toch kunnen beslissen op hun 65ste te stoppen. Te stoppen, met een vergelijkbare AOW-uitkering als nu. Voor hen is dat extra belangrijk omdat AOW het grootste gedeelte van hun inkomen is.
We vragen ook iets anders van werkgevers, namelijk een goed aannamebeleid voor ouderen. Langer doorwerken kan, maar dan moet je wel werk hebben - alleen al om een pensioen op te bouwen. We leggen nu de laatste hand aan een plan daarvoor.
Over de aanpassing van het pensioensysteem praat de FNV door met werkgevers en overheid. Een akkoord is er nog niet, maar onze inzet is een helder systeem waarbij zo groot mogelijke zekerheid uitgangspunt is, zodat mensen er vertrouwen in hebben en houden!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
KLM moet met ‘iets goeds’ komen om herhaling bagagedrama te voorkomen
KLM moet met ‘iets goeds’ komen willen ze in de nabije toekomst problemen zoals afgelopen weekend op Schiphol voorkomen. Als het aan FNV-bestuurder David van de Geer ligt wordt er deze week nog een gesprek gevoerd tussen de leiding van KLM en de vakbond over de voorwaarden waarop grondpersoneel bij KLM aan het werk is. Blijft een akkoord uit dan lijken nieuwe acties onvermijdelijk. -
PREMIUM
Lockdown in Shanghai legt zware druk op aanvoerketens in China en daarbuiten
De lockdown van Shanghai, China’s financiële hart en de grootste haven van het land, en de dreigende lockdown in hoofdstad Peking vergroten de al bestaande logistieke problemen. Vooral in China, maar ook daarbuiten, kan dit tot langere levertijden leiden voor het transport van spullen. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUM
Steeds meer geld naar kapitaal ten koste van de lonen
Aandeelhouders en andere kapitaalverschaffers profiteren veel meer van de groei van bedrijven dan de werknemers. Een steeds groter deel van de welvaart gaat naar kapitaal, dat kost werknemers inmiddels duizenden euro’s per jaar. -
PREMIUMColumn
Gerard is boventallig verklaard en wil niet langer door hoepeltjes springen
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen.
-
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het om zelfs 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zó hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro, wat vergeleken met de Nederlandse prijzen nu minimaal 40 cent per liter lager is. Loont het om daarom ver om te rijden om te tanken? De Gelderlander zocht het uit. -
Recordgroei voor detailhandel, terwijl roep om personeel toeneemt
De Nederlandse detailhandel kende in het eerste kwartaal een recordomzetgroei. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de enorme groei vooral te danken aan het feit dat er in de vergelijkbare periode vorig jaar nog sprake was van een lockdown waarin veel winkels de deuren tijdelijk gesloten moesten houden. Intussen kampen winkeliers door het toenemende gebrek aan personeel wel weer met nieuwe problemen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer