Oxfam: aantal miljardairs in voedselsector groeit terwijl honger toeneemt
In de voedselsector zijn er tijdens de coronapandemie ruim zestig nieuwe miljardairs bijgekomen terwijl de extreme honger wereldwijd is toegenomen. Dat meldt Oxfam Novib op basis van eigen berekeningen die voor de start van het World Economic Forum in Davos zijn gepubliceerd.
Uit het Oxfam-rapport Profiting from Pain blijkt dat 573 mensen miljardair werden tijdens de pandemie, van wie 62 nieuwe miljardairs in de voedselsector. De extreme rijkdom van miljardairs staat in schril contrast met de toenemende armoede, vindt de organisatie voor ontwikkelingssamenwerking. Volgens Oxfam zullen er dit jaar naar schatting 263 miljoen mensen extra in extreme armoede belanden vergeleken met de periode vóór de pandemie.
,,De pandemie en de enorme stijgingen van de wereldwijde voedsel- en energieprijzen door de crisis in Oekraïne zorgen ervoor dat de vermogens van miljardairs actief in deze sectoren, per dag met bijna 600 miljoen dollar toenemen’’, zegt Esmé Berkhout, economisch expert Oxfam Novib in een toelichting. Tegelijkertijd worden volgens haar decennia van vooruitgang op het gebied van armoedebestrijding tenietgedaan. ,,Miljoenen mensen extra worden geconfronteerd met een niet meer te betalen stijging van de kosten voor hun levensonderhoud’’, aldus Berkhout.
,,Het vermogen van miljardairs is niet toegenomen omdat ze slimmer zijn geworden of harder zijn gaan werken. Werknemers zijn wel harder gaan werken voor minder loon en onder slechtere omstandigheden. Ondertussen slaan miljoenen mensen gedwongen maaltijden over, zetten de verwarming lager of uit en lopen achter met het betalen van rekeningen’’, aldus Berkhout.
Maatschappelijke onrust
Oxfam wijst erop dat ongeëvenaard hoge voedselprijzen in sommige landen tot maatschappelijke onrust leidt, zoals in Sri Lanka. 60 procent van de lage-inkomenslanden staat volgens de organisatie op de rand van een schuldencrisis.
Nieuwe belastingregels kunnen volgens Oxfam helpen tegen groeiende ongelijkheid. De organisatie pleit voor de invoering van progressieve belastingen, waarbij hogere inkomens procentueel meer belasting betalen, om steun te kunnen geven aan mensen die worden geconfronteerd met stijgende voedsel- en energiekosten.
Ook zou er een extra belasting moeten komen op buitengewone winsten gemaakt door grote bedrijven die profiteren van de crisis en dient belastingontwijking- en ontduiking te worden aangepakt. Daarnaast zouden er permanente vermogensbelastingen moeten worden ingevoerd om extreme rijkdom te beteugelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
2
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
PREMIUM3 thema's
Hele wereld voelt pijn van invasie Oekraïne: ‘Aantal zekerheden misschien wel voorgoed vervaagd’
De Russische invasie van Oekraïne is geen wereldoorlog: het gaat om het ene land dat een ander land binnenvalt. Toch heeft het conflict overal impact. Drie belangrijke thema’s op een rij. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
met video6
Opnieuw honderden Nederlandse miljoenen naar luchtvaartconcern Air France-KLM
Nederland steekt opnieuw geld in luchtvaartgroep Air France-KLM. De staat wil zo zijn belang van 9,3 procent in de groep op peil houden. De staat betaalt 220 miljoen euro mee aan een kapitaalinjectie van in totaal 2,2 miljard euro. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk.
-
PREMIUM
De krappe arbeidsmarkt brengt ons allemaal op het randje van waanzin
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf in Arnhem waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
Einde coronalockdown zorgt voor flinke omzetgroei horeca
De Nederlandse horeca heeft in het eerste kwartaal flink meer omgezet dankzij de laatste versoepelingen van de coronamaatregelen. Vergeleken met de eerste drie maanden van vorig jaar verdubbelde de omzet zelfs bijna. Toen gold het hele eerste kwartaal nog een strenge lockdown. -
Personeel van Amerikaanse klusketen mag geen Black Lives Matter-teksten op schort
Home Depot hoeft niet toe te staan dat winkelpersoneel met Black Lives Matter-boodschappen op hun schort werkt. Dat heeft een rechter bepaald van het Amerikaanse federale agentschap dat de arbeidsrechten beschermt. Aanklagers van datzelfde agentschap hadden een zaak aangespannen tegen de doe-het-zelfketen.