Volledig scherm
© ANP

Pakket versturen wordt voor het eerst in 5,5 jaar prijziger

De prijs van het versturen van pakketjes gaat volgend jaar voor het eerst in 5,5 jaar omhoog. Ook de prijs van de postzegel stijgt maar dat gebeurt al jaren. 

Het versturen van een pakketje kost straks geen 6,95 euro meer, maar 7,25 euro. Een stijging van 4,3 procent. ,,Door de inflatie zijn de kosten de afgelopen jaren gestegen, terwijl het tarief niet veranderd is”, licht Post.nl de verhoging toe.

Ook de tarieven van postbezorging gaan omhoog. Volgend jaar gaat de postzegelprijs 4 cent omhoog: van 87 cent naar 91 cent. Ook een brief naar het buitenland versturen, wordt weer duurder: naar 1,50 euro, 5 cent meer dan nu.

Noodzakelijk 

Volgens het postbedrijf zijn de tariefsverhogingen noodzakelijk om de dienst rendabel te houden. Elk jaar wordt er minder post verstuurd, tegelijkertijd is PostNL wel wettelijk verplicht om vijf dagen in de week post te bezorgen en duizenden brievenbussen in de lucht te houden. 

Het aantal verstuurde brieven daalde vorig kwartaal met 10,6 procent, het aantal verstuurde pakketten steeg juist met 11 procent. Het bedrijf benadrukt dat het met zijn verhogingen nog ver onder de maximaal toegestane verhoging blijft. Dat maximum wordt jaarlijks vastgesteld door de consumentenwaakhond Autoriteit Consument & Markt. ,,De verhoging is wederom gematigd, in lijn met de afgelopen jaren. Zo blijven we de juiste partner voor onze klanten, een sociale werkgever en een financieel gezond bedrijf”, zegt Resi Becker, directeur Mail Nederland.

Reacties

Op sociale media als Twitter en Facebook lokt de aangekondigde tariefsverhoging van PostNL veel boze reacties uit. In een reactie daarop zegt de Consumentenbond te ‘begrijpen dat veel mensen niet blij zijn’ met de tariefsverhoging van pakketten en postzegels. ,,Mensen zijn nooit blij als ze iets meer moeten gaan betalen”, reageert de zegsman. 

Bovendien heeft PostNL al weinig krediet bij consumenten: over geen enkel  bedrijf komen zoveel klachten binnen bij de Consumentenbond als over PostNL. Over de prijsverhoging zegt de bond: ,,Het postbedrijf mag de prijs verhogen en met een stijging van 4,3 procent voor pakketjes in ruim 5 jaar tijd is die verhoging lager dan de inflatie.”