Volledig scherm
© ANP XTRA

Pensioen kan wel tot 5000 euro per jaar hoger worden

Pensioenfondsen beleggen veel voorzichtiger dan deelnemers willen. Daardoor lopen de deelnemers duizenden euro’s aan pensioen mis.

Dat blijkt uit een onderzoek van Gosse Alserda, investeringsstrateeg bij Aegon Asset Management. Hij onderzocht met onderzoekers van de Erasmus Universiteit en de Vrije Universiteit hoeveel risico deelnemers willen nemen bij de beleggingen van hun pensioengeld. ,,Pensioenfondsen moeten meer de voorkeuren van hun deelnemers meenemen in hun beleggingsbeleid’’, aldus Alserda.

Uit het onderzoek blijkt dat er grote verschillen zijn tussen de deelnemers over de mate waarin ze risico willen lopen met hun beleggingen. Vooral mensen die nog ver van hun pensioen zitten zijn bereid grotere risico’s te lopen, door bijvoorbeeld meer in aandelen te beleggen. Een hoger risico levert over het algemeen ook meer rendement op.

Quote

Pensioenen hadden gemiddeld 14 procent meer waard kunnen zijn als er risicovol­ler was belegd

Gosse Alserda, investeringsstrateeg bij Aegon Asset Management

En dat tikt behoorlijk door. ,,Uit het onderzoek komt dat pensioenen gemiddeld 14 procent meer waard hadden kunnen zijn als er risicovoller was belegd. Dat komt overeen met 5000 euro gemiddeld per deelnemer’’, aldus Alserda. 

Maar dat geld komt er niet, want pensioenfondsen beleggen veel voorzichtiger dan de deelnemers wensen. Dat heeft twee oorzaken. Ten eerste is het moeilijk de beleggingsvoorkeur goed te meten. ,,Veel pensioenfondsen vroegen hun deelnemers vooral naar de emoties rond pensioenen. Zoals: slaapt u slecht bij risico’s. Nu kijken we veel meer naar hoeveel risico iemand bereid is te lopen voor een beter rendement. Ten tweede zijn pensioenfondsen meestal collectief ingericht. Ze hebben één beleggingsbeleid voor iedereen.’’

Meer risico 

Uit het onderzoek blijkt dat de voorkeur van de deelnemers vooral afhangt van opleiding, inkomen en geslacht. ,,Hoe homogener de groep is hoe meer de risicobereidheid van deelnemers overeenkomt’’, aldus Alserda. Zo denken de deelnemers van specialistische pensioenfondsen zoals dat van medisch specialisten veel meer hetzelfde over het beleggingsbeleid dan deelnemers van brede pensioenfondsen, bijvoorbeeld het ambtenarenpensioenfonds ABP. Voor een specialistisch pensioenfonds is het dus veel gemakkelijker om het beleggingsbeleid in te richten naar de wensen van de deelnemers.

Maar dat betekent niet dat deelnemers in grote fondsen pech hebben, meent Alserda. ,,Je kunt ook kijken naar homogene groepen binnen het ABP, bijvoorbeeld leraren of brandweermannen. Je zou voor verschillende groepen een verschillend beleggingsbeleid kunnen ontwikkelen.’’

Alserda verwacht dat het nieuwe pensioenakkoord voor een verandering kan zorgen. ,,In het nieuwe stelsel dat er komt zullen de pensioenen sneller verhoogd of gekort worden. Deelnemers merken dus sneller het risico van het beleggingsbeleid op het inkomen. De ups en downs worden sneller zichtbaar.’’

Meer rendement 

Als meer risico tot meer rendement leidt, merkt de deelnemer dat dus veel sneller in de hoogte van het pensioen. In het huidige stelsel gaan meevallende resultaten eerst in de opbouw van de buffers zitten en komt het geld niet direct ten goede aan de pensioenen. Omgekeerd duurt het lang voordat mindere beleggingsresultaten leiden tot lagere pensioenen.

Alserda verwacht dat er in de toekomst meer rekening gehouden zal worden met de beleggingsvoorkeuren van de deelnemers. Dat komt omdat de uitkeringen straks minder zeker zijn. Hoe hoger het rendement op de beleggingen, hoe hoger het pensioen. Pensioenfondsen kunnen dan risicovoller belegen als deelnemers dat willen, omdat ze niet kunnen worden afgerekend op een tegenvaller, ze hebben immers geen gegarandeerde uitkering beloofd.