Volledig scherm
© ANP XTRA

Pensioenfondsen hebben weer flinke knauw gekregen

De financiële positie van de grote pensioenfondsen heeft vorige maand een flinke knauw gekregen. De wereldwijde angst voor het nieuwe coronavirus zette de aandelenmarkten onder druk en de fondsen deden daardoor minder goede zaken met hun beleggingen. Ook ging de rente omlaag. Hierdoor blijft de dreiging van kortingen aanwezig.

ABP, het grootse Nederlandse fonds, zag zijn dekkingsgraad verslechteren tot 94,1 procent, van 97,8 procent eind december. Dit betekent dat ABP voor elke euro die het ambtenarenfonds in de toekomst aan pensioenen moet uitkeren, slechts ruim 94 eurocent in kas heeft.

Een woordvoerster van ABP erkent dat het coronavirus het lastig maakte voor het fonds. ,,Maar de rente speelde ook een rol. Het gaat echt om een combinatie van die twee.” Ook bij zorgfonds PFZW was een duidelijke terugval te zien. Hier ging de graadmeter van 99,2 naar 95,7 procent. Metaalfondsen PME en PMT hadden eind vorig jaar nog een dekkingsgraad rond de 99 procent. Nu scoren ze ruim 96 procent.

De pensioensector kampt al langere tijd met moeilijke marktomstandigheden. Vooral de lage rente speelt de fondsen parten. Ook worden de regels op bepaalde vlakken strenger. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken kwam vorig jaar met maatregelen waardoor de meeste fondsen niet hoeven te korten. Als er geen maatregelen waren getroffen, dan hadden 27 fondsen met in totaal 7,8 miljoen deelnemers moeten korten. 

Of er straks toch ergens gekort moet worden, is nog niet met zekerheid te zeggen. 

Bekijk hier al onze video's over het coronavirus.