Bij PMT zijn onder meer loodgieters en fietsenmakers aangesloten.
Volledig scherm
Bij PMT zijn onder meer loodgieters en fietsenmakers aangesloten. © Shutterstock

Pensioenkorting van 10 procent dreigt voor oudere werknemers

Tienduizenden oudere werknemers worden keihard geraakt door de dreigende pensioenkortingen. Zij kunnen in één klap tot wel 10 procent van hun pensioen kwijtraken.

Jos Brocken, bestuurder PMT
Volledig scherm
Jos Brocken, bestuurder PMT © Gratis

Daarvoor waarschuwt Jos Brocken, bestuurder bij PMT, het pensioenfonds voor de kleinmetaal. Bij PMT zijn onder meer loodgieters en fietsenmakers aangesloten. Door de ultralage rente ziet het ernaar uit dat PMT volgend jaar de pensioenen met 10 procent moet korten. Ook bij zusterfonds PME dreigen ‘forse kortingen’. In totaal zijn bij beide fondsen ongeveer 2 miljoen mensen aangesloten.

,,Voor mensen die al met pensioen zijn, zouden we de kortingen over tien jaar kunnen uitsmeren. Zij krijgen jaarlijks 1 procent minder pensioen.’’ Werknemers krijgen de korting in één keer. En dat komt hard aan bij oudere werknemers die net voor hun pensioen zitten. ,,De enige manier waarop ze die korting ongedaan kunnen maken is langer doorwerken’’, zegt Brocken.

Zwitserleven

Quote

We hebben het niet over Zwitserle­ven­pen­si­oe­nen

Jos Brocken, Bestuurder pensioenfonds PMT

Genoegen nemen met een lager pensioen is vaak geen optie. ,,Het gemiddelde pensioen bij ons is 600 tot 700 euro. We hebben het niet over Zwitserlevenpensioenen. Daar 10 procent vanaf halen is een enorme klap voor de mensen’’, zegt Brocken. Bij PME is het gemiddelde pensioen zo’n 700 euro.

Ook oudere werknemers met een zwaar beroep worden hard geraakt. Zij hebben vaak al moeite om gezond de eindstreep te halen. Eerder stoppen met werken is geen optie, daarvoor zijn de pensioenen vaak te laag. Bij PMT gaan de komende drie jaar ruim 14.000 mensen met pensioen, bij pensioenfonds PME gaat het om vergelijkbare aantallen.

Rente

Kortingen zijn alleen te voorkomen als de rente de komende tijd nog stijgt of als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees ingrijpt. De kans op een renteverhoging is niet groot, donderdag kondigde de Europese Centrale Bank juist aan de rente nog verder te verlagen.

De hoop van de pensioenfondsen is nu dus gevestigd op Koolmees. De minister heeft al aangekondigd met de pensioenfondsen te bekijken of de kortingen van tafel kunnen, maar harde toezeggingen wilde hij niet geven.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en download onze app:

  1. Veel souvenirwinkels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfstak’

    Veel souvenir­win­kels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfs­tak’

    Buitenlandse toeristen zijn na 15 juni weer welkom in ons land. Dat is goed nieuws voor de honderden souvenirwinkels in Nederland. De souvenirbranche is voor bijna 100 procent afhankelijk van buitenlandse bezoekers en zag de omzet sinds half maart teruglopen tot nagenoeg nul. De verwachting is dat veel winkeltjes het niet zullen redden. ,,We moeten het vooral hebben van Aziaten en Zuid-Amerikanen. Die zien we voorlopig niet terug.’’