Volledig scherm
© EPA

Ryanair heeft het aan de stok met Spaanse piloten

Piloten van Ryanair in Spanje dreigen in september vijf dagen het werk neer te leggen. Als de komende dagen bemiddelingsgesprekken vruchteloos blijven, dan gaat er gestaakt worden, waarschuwt de Spaanse pilotenbond Sepla.

De pilotenbond is boos over de geplande sluitingen van vier bases op de Canarische eilanden: Las Palmas, Tenerife South, Lanzarote en Girona. Die sluiting zou het ontslag betekenen van honderden piloten en cabinemedewerkers in Spanje. Die acties staan gepland voor 19, 20, 22, 27 en 29 september. 

De Ierse prijsvechter heeft het de laatste tijd behoorlijk aan de stok met vakbonden in Europa. Eerder legden Britse piloten het werk al neer uit onvrede, ook in Portugal legde het personeel het werk neer. Ierse piloten wilden dat ook doen, maar daar stak de rechter een stokje voor. Bonden verwijten de prijsvechter dat het de loononderhandelingen bewust frustreert en eerder gemaakte afspraken niet nakomt. 

Ryanair dreigde eind juli verschillende routes te schrappen en meerdere bases te sluiten, niet alleen die op de Canarische eilanden. De luchtvaartmaatschappij zag zijn winst het laatste kwartaal flink teruglopen, onder meer door lagere ticketprijzen en stijgende brandstof- en personeelskosten. Daarnaast spelen de problemen met de Boeing 737 MAX en de gevolgen van de brexit de prijsvechter parten. 

Een staking hoeft overigens niet meteen te betekenen dat reizigers de dupe zijn. Zo leidden de acties in het Verenigd Koninkrijk nauwelijks tot problemen, omdat de betrokken pilotenbond maar een klein aantal piloten vertegenwoordigt. Ook de staking in Portugal bracht weinig hinder met zich mee; daar eiste de overheid een minimumdienstregeling.

Ondergang

Meer luchtvaartmaatschappijen kampen met deze problemen. Zo werd vanochtend bekend dat de noodlijdende reisorganisatie Thomas Cook een flinke kapitaalinjectie krijgt, dit om het van de ondergang te redden. Het Chinese conglomeraat Fosun steekt met een groep van schuldeisers gezamenlijk 900 miljoen pond (994 miljoen euro) in het Britse reis- en luchtvaartbedrijf. 

Eerder dit jaar viel het doek voor de Britse luchtvaartmaatschappij Flybmi. Het bedrijf weet het faillissement mede aan het dreigende vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. De aanhoudende onzekerheid leidde ertoe dat de luchtvaartmaatschappij ‘waardevolle contracten’ had verloren, meldde het bedrijf in februari. De luchtvaartmaatschappij bood vluchten aan met 17 vliegtuigen naar 25 Europese bestemmingen.

Begin dit jaar gingen behalve Flymbi ook al het IJslandse Wow Air, het Belgische VLM en het Duitse Germania over de kop door de felle concurrentie in de luchtvaartsector en de stijgende kerosineprijs.