Shell lijdt miljardenverlies door coronacrisis
Olie- en gasconcern Shell heeft in het tweede kwartaal het grootste nettoverlies ooit geleden vanwege de coronacrisis. Het verlies kwam uit op 18,1 miljard dollar onder druk van de lagere olie- en gasprijzen en afschrijvingen op de waarde van bezittingen.
Delen per e-mail
Het Brits-Nederlandse bedrijf had eind juni al gemeld dat door de crisis veel minder olieproducten werden verkocht en dat er enorme eenmalige afwaarderingen zouden komen. Die afschrijvingen waren in totaal 16,8 miljard dollar.
Shell zette wel een aangepaste winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs) van 638 miljoen dollar in de boeken, terwijl analisten hier gemiddeld juist een verlies van 674 miljoen dollar hadden verwacht. In het tweede kwartaal van vorig jaar kwam de ccs-winst uit op bijna 3,5 miljard dollar. De nettowinst was toen 3 miljard dollar.
Het concern schreef miljarden af op projecten in onder meer Australië, Noord-Amerika, Brazilië en elders in de wereld. Daarnaast kwam er een grote afschrijving vanwege de verwachting van Shell dat de olie- en gasprijzen op de middellange en langere termijn lager zullen uitvallen dan eerder geraamd. Het bedrijf benadrukt dat het gaat om eenmalige posten.
Vraag zwakker
De totale omzet van Shell kelderde naar 32,5 miljard dollar van bijna 92 miljard dollar een jaar eerder. Door de wereldwijde virusuitbraak vlogen amper vliegtuigen, reden er minder auto’s en draaide de industrie in een lagere versnelling waardoor de vraag naar olie en gas veel zwakker was, terwijl ook de energieprijzen sterk onder druk stonden.
Wel deed het bedrijf goede zaken met de handel op de oliemarkten vanwege de grote onrust. Dat zorgde voor een beter dan verwachte aangepaste winst van Shell. Topman Ben van Beurden sprak in een toelichting van bijzonder uitdagende marktomstandigheden voor het bedrijf, maar zei wel dat er een goede kasstroom werd geleverd.
Het bedrijf zegt dat er nog grote onzekerheid is over de economische omstandigheden in de wereld vanwege de coronacrisis, met een verwachte negatieve impact op de vraag naar olie en gas. De coronacrisis noopte Shell eerder dit jaar al tot zijn eerste verlaging van het dividend sinds de Tweede Wereldoorlog. In het tweede kwartaal keerde Shell in totaal 1,2 miljard dollar aan dividend uit.
Al onze video's over economische onderwerpen vind je in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koopkrachtberekenaar Het eerste loonstrookje van 2021, valt het mee of tegen? Bereken het hier
Het eerste loonstrookje van 2021 komt volgende week. Er is volgens het Nibud een bescheiden koopkrachtstijging van 1 procent. Maar achter de cijfers zit vooral veel onzekerheid. Het Nibud maakt zich zorgen over hoe huishoudens het financieel gaan redden in 2021. -
Grote pensioenfondsen hoeven pensioenen niet te verlagen
De grote pensioenfondsen ABP en PFZW hoeven hun pensioenen dit jaar niet te verlagen. Beide fondsen hebben volgens de eerste berekeningen een dekkingsgraad die hoger is dan de vereiste 90 procent. Bij ambtenaren- en lerarenfonds ABP was dit ruim 92 procent, bij zorgfonds PFZW ruim 91 procent. -
PREMIUM
interview Alexander Klöppings Blendle komt in Franse handen
Digitale kranten- en tijdschriftenkiosk Blendle wordt overgenomen door het Franse ‘Spotify van de journalistiek’ Cafeyn. Dat maken beide bedrijven donderdagmorgen bekend. Oprichter en ceo Alexander Klöpping neemt plaats in de directie te Parijs en krijgt een creatieve rol. -
Financiën in gesprek met KLM-bonden over loonoffer
Het ministerie van Financiën gaat in gesprek met vier vakbonden om de afspraken over de geëiste salariskorting voor het KLM-personeel toe te lichten. Van heronderhandeling is echter geen sprake, benadrukt een woordvoerster van het ministerie. -
‘China passeert in 2028 de VS als grootste economie ter wereld’
China zal de Verenigde Staten in 2028 inhalen om de grootste economie ter wereld te worden. Dat is vijf jaar eerder dan aanvankelijk werd geraamd.
-
VIDEO Woeste vrouw zonder mondkapje gaat tekeer tegen Kruidvatmedewerkster: 'We schrikken van deze beelden’
Een medewerkster van Kruidvat is deze week op een agressieve en intimiderende manier toegesproken door een volwassen klant die weigerde een mondkapje te dragen. Beelden van het incident gaan het internet over. Kruidvat leeft mee met de medewerkster. ,,We schrikken van de heftige toon die deze klant uitslaat”, laat een woordvoerster weten. -
Waarde landbouwexport ondanks corona naar recordhoogte
De totale waarde van de Nederlandse landbouwexport is in 2020 naar een recordhoogte gegroeid, ondanks de coronacrisis. De groei is te danken aan een stijging van de prijzen en de wederuitvoer, qua volume werd wat minder geëxporteerd. Dat melden Wageningen Economic Research (WUR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
PREMIUM
De lonen stijgen maar de koopkracht zal dalen, zo zit dat
Schraalhans is keukenmeester dit jaar. De lonen stijgen nog wel, maar minder dan de inflatie. Dat betekent dat de koopkracht van de meeste Nederlanders zal dalen.