Spaarrente bij Rabobank zakt naar 0,01 procent
Klanten van de Rabobank krijgen vanaf volgende week tot 0,01 procent rente over hun spaarsaldo. Wie een spaartegoed heeft van meer dan 5 miljoen euro bij de Rabobank, krijgt straks 0 procent rente. Dat blijkt uit een mededeling van de bank aan zijn klanten.
De spaarrente die de Rabo-klanten vandaag de dag over hun spaarcenten krijgen, was al niet veel meer: 0,03 procent. Maar met 0,01 procent komt 0 procent of zelfs een negatieve rente dichterbij. Het schrikbeeld van veel Nederlanders is dat zij op een bepaald moment hun bank rente moeten gaan betalen, in plaats van andersom.
ABN Amro kwam vorige week als eerste van de drie grote banken met de harde toezegging dat het zijn klanten met minder dan 100.000 euro op de spaarrekening geen negatieve rente in rekening zal brengen. Met deze belofte wilde de bank de ongerustheid bij klanten wegnemen. De andere twee grootbanken, Rabobank en ING, waagden zich toen niet aan zo'n harde belofte.
De Rabobank zei niet van plan te zijn om gewone spaarders te laten betalen voor het stallen van hun spaargeld, máár de bank wilde geen garanties afgeven naar de toekomst. ,,Een negatieve spaarrente is ongewenst, laat dat duidelijk zijn. We zullen er alles aan doen om dit te voorkomen”, aldus een woordvoerster. Volgens de bank kan de spaarrente evenwel niet los gezien worden van bredere economische ontwikkelingen.
Zakelijke klanten
Bij de grootbanken als ABN en ING wordt zakelijke klanten overigens wel al negatieve rente in rekening gebracht. Om wat voor percentages dit gaat, willen de banken niet kwijt. Bij banken als Evi van Lanschot en Triodos Bank staat de spaarrente voor de gewone spaarders overigens al langer op 0 procent.
De Consumentenbond drong er vorige week bij minister Wopke Hoekstra op aan om een wettelijk verbod in te voeren op negatieve spaarrente voor particulieren, zoals ze dat ook in België hebben gedaan. Of minister Wopke Hoekstra te porren is voor zo’n wettelijk verbod, is de vraag.
Eerder zei de bewindsman zo’n verbod niet uit te sluiten, maar gaf tegelijkertijd aan dat een dergelijke ‘zeer forse ingreep in de markt’ ook nadelen kent. De bewindsman is wel in gesprek met banken over de dalende rentes en over een mogelijk verbod op negatieve rentes.
Kosten
Dat de rentes zover zijn gezakt - bij ABN kreeg een klant al ongeveer 0,01 en bij Rabobank binnenkort dus ook - heeft alles te maken met het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB verlaagt telkens de Europese depositorente waardoor Nederlandse banken hoge kosten betalen voor het stallen van spaartegoeden bij de ECB. Die kosten berekenen zij voor een deel door aan hun klanten, met als gevolg dat de spaarrente dus nu bijna op 0 staat.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Arbeidsmarkt is nóg krapper geworden: recordaantal vacatures open
De spanning op de arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal verder toegenomen. Stonden er in het laatste kwartaal van 2021 nog 106 vacatures tegenover elke 100 werklozen, een kwartaal later is dat opgelopen tot 133 per 100. Zo blijkt uit de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
‘Spaarrente daalt, maar voor rood staan vragen banken de hoofdprijs’
Terwijl de rentes voor hypotheken, sparen en persoonlijke leningen dalen, hebben banken de tarieven voor rood staan op de betaalrekening of lenen op creditcard de afgelopen jaren niet of nauwelijks verlaagd. Dat signaleert vergelijkingssite Geld.nl. -
PREMIUMNeste
‘De brandstofmotor is niet de vijand, dat is CO2’
Hernieuwbare diesel, gemaakt van onder andere oud frituurvet, kan de CO2-uitstoot van bussen en vrachtwagens tot 90 procent verminderen, stelt producent Neste. Het bedrijf wil de productie verdubbelen. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
Schatrijke Russische zakenman schiet uit zijn slof: 'Russen hebben een shitleger’
De Russische zakenman Oleg Tinkov, die hard geraakt wordt door de westerse sancties, zegt dat hij zich tegen de oorlog in Oekraïne keert en roept het Westen op om een uitweg uit het conflict te vinden. ‘Geef Poetin een kans om zijn gezicht te redden en dit bloedbad te stoppen’, schrijft de schatrijke voormalige bankier in een bericht op Instagram.
-
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
Spaarrente ABN AMRO nadert de nulgrens
De rente op spaarrekeningen van ABN AMRO komt steeds dichter bij de grens van nul procent. De bank kondigde aan op zijn website dat de rente op de Direct Sparen-rekening wordt verlaagd naar 0,01 procent. Dat was eerder nog 0,02 procent. -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn.