Volledig scherm
© ANP

Staking onderwijs: deze ondernemers spinnen er garen bij

Docenten leggen morgen massaal het werk neer. Vooral in het basisonderwijs is de stakingsbereidheid groot. Ondernemers springen er handig op in, met allerlei kortingsacties en speciale activiteiten. 

Van musea, pretparken tot sportclubs en dierentuinen: ze buitelen bijna over elkaar heen om ouders en hun kroost morgen naar binnen te lokken. Wie een snelle blik op Twitter werpt, ziet de ene na de andere actie en activiteit voorbijkomen. Bij Sea Life in Scheveningen bijvoorbeeld kunnen kinderen voordelig naar binnen. Of bij de rollerdisco in Rotterdam grappen ze dat daar niet gestaakt wordt. Een Wassenaarse horecaondernemer heeft een speciale ‘stakingskorting’ op de lunch of diner in het leven geroepen. 

De ondernemers deden bij de vorige staking in het onderwijs eind 2017 ook bijzonder goede zaken. De bioscoopzaal bleek toen één van de favoriete uitvalsplekken. Pathé trok alleen al in de ochtendvoorstelling en de vroege middagmatinee meer dan 37.000 mensen. Cijfers die normaliter alleen in de kerstvakantie worden behaald, zei een zegsvrouw destijds. 

Sommige werkgevers bieden werkende ouders de helpende hand door een speciale kidsday te organiseren. ING regelde de vorige keer de opvang voor 500 kinderen, maar heeft ditmaal niets geregeld. Woordvoerder Karin van der Pol: ,,We wisten al vrij lang dat deze staking eraan zou komen. Dat was al maanden van tevoren bekend gemaakt, dus veel mensen konden wel opvang regelen. Bovendien is vrijdag een dag waarop veel mensen al vrij zijn.’’

Hier een greep uit het aanbod: 

Volledig scherm
© ANP
  1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

    TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

    Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”