Steun voor groenere landbouw, maar ook zorgen om boeren, voedseltekorten en hogere prijzen
Europa heeft een nieuwe horde genomen naar een nieuw en veel groener landbouwbeleid. Het gebruik van pesticiden en antibiotica wordt sterk verminderd, boerderijdieren in kooien verdwijnen en een kwart van de landbouw wordt biologisch.
Anja Hazekamp, Europarlementariër van de Partij voor de Dieren en degene die als rapporteur over de zogeheten ‘Van boer tot bord-strategie’ het Parlement op één lijn moest krijgen, is opgetogen. ,,Deze fundamentele verschuiving in de manier waarop we voedsel produceren en consumeren, is nodig om weer binnen de draagkracht van moeder aarde te komen.”
Maar niet iedereen is zo enthousiast. Collega’s als Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Bert-Jan Ruissen zijn bang voor productiedaling en zelfs voedseltekorten, hogere prijzen en lagere boereninkomens. ,,Onhaalbare en onbetaalbare doelen opleggen aan de landbouw is een recept voor misoogsten, kaalslag van het platteland en groeiende afhankelijkheid van voedselimport uit landen met lage normen”, aldus de SGP’er.
Jaartje geen brood
Maar wat bij een natte zomer vol schimmels en plantenziektes? Dan maar een jaartje geen brood?
Halvering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in 2030 vindt hij een mooi streven, ,,maar wat bij een natte zomer vol schimmels en plantenziektes? Dan maar een jaartje geen brood?” Ook Schreijer is kritisch: ,,Nederlandse boeren zijn per kilogram product de duurzaamste voedselproducenten van Europa, EU-boeren op hun beurt weer de duurzaamste ter wereld. Verdere verschuiving van vee en voedselproductie vanuit Nederland en Europa naar het buitenland leidt dus tot méér wereldwijde klimaatemissies en verdere aantasting van de mondiale biodiversiteit.”
In het finale debat voorafgaand aan de stemming gisteren – 452 voor, 170 tegen, 76 onthoudingen – was er zeer felle kritiek op Klimaatcommissaris Timmermans. Een flink deel van het Parlement verwijt hem dat hij geen echte effectstudie heeft laten maken en bovendien een deelstudie die waarschuwt voor productiedaling, meer import en duurdere voeding acht maanden onder de pet heeft gehouden. Voor- en tegenstemmers staan niet alleen daardoor, maar ook inhoudelijk diametraal tegenover elkaar.
Vloek voor mens, dier en klimaat
Waar Hazekamp de huidige intensieve vleesproductie en grootschalige monoculturen veroordeelt als een vloek voor mens, dier, milieu en klimaat, vreest Schreijer voor ‘een ontwrichtende extensivering van onder meer de Nederlandse veehouderij’. Zij wil alsnog een volledige effectbeoordeling voor boereninkomens, levensmiddelenketens en strategische voedselvoorziening, ‘gevolgd door een herijking van de doelstellingen’.
Over de plannen, die ook voorzien in een verplichte en in heel Europa gelijke etikettering met maximumniveaus voor suiker, vet en zout, is sowieso het laatste woord nog niet gezegd. Ze moeten nu in wetgeving worden gegoten, die opnieuw langs Parlement en lidstaten moet. Een nieuwe testcase, aldus GroenLinks, zijn de stemmingen volgende maand over de verdeling van de landbouwsubsidies. Bas Eickhout: ,,Vandaag stemmen we voor een duurzaam voedselsysteem, maar dat blijven mooie woorden zolang het geld nog de verkeerde kant op stroomt. De stemming in november is een test: wil het Parlement écht duurzame landbouw of blijven we doorgaan op de oude voet?”
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Minder woningen verkocht, met name populariteit nieuwbouw tanende
Het aantal nieuwbouwwoningen dat van juli tot en met september werd verkocht ligt een derde lager dan een jaar eerder. Dat is de grootste daling sinds het begin van de meting in 2015, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), op basis van eigen cijfers en die van het Kadaster en het Europese statistiekbureau Eurostat. Ook het aantal verkochte bestaande woningen daalde. -
3
Fleecedekens, pantoffels en toiletpapier vliegen de winkels uit bij Action
Hoe meer ellende, hoe beter voor de Action lijkt wel. De koopjesketen profiteerde volop van de energiecrisis en hoge inflatie. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
check jouw gemeente
Bijna helft supermarkten is ‘gewoon’ open op eerste kerstdag, maar niet in Nijmegen en Ede
Wie op eerste kerstdag nog een ingrediënt voor zijn kerstdis nodig heeft, tot de ontdekking komt dat hij het toetje vergeten is of de wijn op is: geen stress! In de grote steden zijn veel supermarkten gewoon open. Op tweede kerstdag is de openstelling al bijna de normaalste zaak van de wereld. Zelfs de Hema en de Action doen mee. -
10
Vrachtwagenchauffeurs van PostNL staken tot zaterdagochtend
Vrachtwagenchauffeurs van PostNL leggen vanaf vrijdagmorgen tot zaterdagochtend 07.00 uur het werk neer. Vakbond FNV is niet tevreden over een cao die PostNL afsloot met de vakbonden Bond van Post Personeel (BVPP) en het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV). Die kwamen vorige week overeen dat 18.000 personeelsleden stapsgewijs 9,5 procent loon erbij krijgen.
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
-
-
11
Huizenmarkt stort verder in, volgens ABN: ‘Prijzen dalen sneller dan verwacht’
De dip op de woningmarkt wordt een diep dal. ABN Amro stelt de verwachting voor dit jaar fors naar beneden bij. Dit jaar verliezen koophuizen 6 procent van hun waarde en volgend jaar nog eens 4 procent. -
PREMIUM1
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.