Volledig scherm
EPA

Supermarktconcern Wal-Mart sluit 269 filialen

BENTONVILLE (ANP) - Het Amerikaanse supermarktconcern Wal-Mart Stores sluit wereldwijd 269 filialen. De ingreep betekent dat er 16.000 banen verdwijnen.

Het gaat om 154 vestigingen in de Verenigde Staten, voornamelijk om kleinere Express-filialen. De overige winkels die dicht gaan bevinden zich in Latijns-Amerika. Het merendeel hiervan betreft verlieslijdende supermarkten in Brazilië. Het bedrijf streeft ernaar om boventallig personeel zoveel mogelijk bij andere filialen onder te brengen.

Wal-Mart hield afgelopen tijd al zijn 11.600 winkels opnieuw tegen het licht. Daarbij werd gekeken naar hun financiële resultaten en of ze nog pasten in de langetermijnplannen van de supermarktreus.

Supercenters

Wal-Mart heeft bijvoorbeeld besloten om zich in de VS meer te gaan richten op zijn grote Supercenters. In die filialen werken meer dan zeshonderd mensen. Van de Supercenters gaan er nu ook enkele dicht, maar Wal-Mart is van plan er komende tijd ook weer ruim vijftig te openen. De Amerikanen hebben verder bijna honderd nieuwe Neighborhood Markets in de planning staan. Uit de in 2011 gestarte pilotformule Wal-Mart Express wordt de stekker getrokken.

Bij Wal-Mart werken in totaal ongeveer 2,2 miljoen mensen. Daarmee is het concern een van de grootste werkgevers ter wereld en de grootste in de VS.

Dat Wal-Mart zich genoodzaakt ziet om in de kosten te snijden hangt samen met de sombere winstverwachting voor het aankomende boekjaar. Het bedrijf voorspelde in oktober al dat de winst in het jaar dat eindigt in januari 2017 met 6 tot 12 procent zal dalen. Die afname komt vooral door hoge investeringen in internetactiviteiten en door stijgende loonkosten.

EPA