Volledig scherm
Superjacht. © Pixabay

Topjaar voor Nederlandse bouwers superjachten: gemiddeld 86 miljoen waard

De Nederlandse scheepswerven kunnen terugkijken op een succesvol jaar. Ze hebben het afgelopen jaar meer grote jachten afgeleverd dan een jaar eerder. In totaal werden achttien ‘superjachten’ met een lengte van meer dan 30 meter aan klanten opgeleverd. De gemiddelde prijs per superjacht steeg aanzienlijk: van 57 miljoen euro in 2017 naar 86 miljoen euro vorig jaar.

De achttien superjachten samen hadden een geschatte waarde van ruim 1,5 miljard euro. Een jaar eerder bracht de jachtenverkoop nog 1,2 miljard euro in het laatje. Jeroen Sirag van branchevereniging Hiswa is erg tevreden. Hij noemt de waarde van de opgeleverde jachten ‘ongeëvenaard’. 

De prijsstijging per superjacht heeft volgens Sirag alles te maken met het feit dat de verkochte jachten steeds groter worden. ,,Er is duidelijk een heel sterke opschaling binnen de Nederlandse bedrijven. Ze willen steeds groter bouwen. Scheepswerf Feadship opent bijvoorbeeld binnenkort een nieuwe locatie in de Amsterdamse haven waar jachten tot 160 meter kunnen worden gebouwd.” Het grootste superjacht dat tot nu toe in Nederland werd gebouwd is 110 meter lang.

Jachtbouwland

Omdat in Nederland de scheepswerven op korte afstand liggen van de toeleveranciers, kunnen schepen sneller gebouwd worden. ,,Alle ingrediënten voor een superjacht tref je in een straal van slechts 200 kilometer.”

Het is een van de redenen dat steeds meer jacht-eigenaren en kapiteins voor Nederland kiezen om hun superjacht te laten bouwen. ,,Nederlandse scheepswerven staan bekend om het op tijd afleveren van de jachten en de hoge kwaliteit van de producten. Nederland is een plek waar je op tijd, volgens budget en aan de hand van een heel hoge kwaliteitsnorm een jacht kan laten bouwen.” 

Ook 2019 belooft volgens Sirag een goed jaar te worden. Er zijn zestig jachten in aanbouw, waarvan dertien groter dan 80 meter. 

  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’