Grondpersoneel van KLM demonstreert legde eerder deze maand het werk al twee keer stil uit onvrede over de vastgelopen cao-onderhandelingen.
Volledig scherm
Grondpersoneel van KLM demonstreert legde eerder deze maand het werk al twee keer stil uit onvrede over de vastgelopen cao-onderhandelingen. © ANP

‘Vakbonden bereiden nieuwe acties voor bij KLM’

Een aantal vakbonden bereidt zich voor op nieuwe acties bij KLM. Dat meldt de vliegmaatschappij, die de bonden een nieuw loonbod heeft toegestuurd. Twee bonden voor het cabinepersoneel en één voor het grondpersoneel hebben dat afgewezen.

In het nieuwste loonbod van KLM wordt een structurele loonsverhoging van 7 procent voorgesteld bij een cao-looptijd van 2 jaar en 9 maanden of als alternatief een loonsverhoging van 8,5 procent met aanpassing van de winstdelingsregeling.

Volgens de luchtvaartmaatschappij gaan vijf vakbonden het voorstel intern bespreken. ,,De cabinebonden VNC en FNV Cabine en FNV Grond hebben het eindbod, tot teleurstelling van KLM, afgewezen en hebben aangegeven zich voor te bereiden op acties. KLM vindt dat onbegrijpelijk’’, aldus de luchtvaartmaatschappij in een verklaring.

KLM is met diverse vakbonden in overleg over cao’s voor al het personeel. Het grondpersoneel legde al twee keer het werk neer in door vakbond FNV georganiseerde acties. FNV schortte die acties op om deze week toch weer met de luchtvaartmaatschappij om de tafel te gaan.

  1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

    TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

    Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”